Hlavní obsah

Evropa už má víc obětí než Asie

Právo, ČTK, BBC, brw, PM, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa už zaznamenala více obětí koronaviru než Asie, kde se nákaza objevila poprvé. Vyplývá to z údajů, které shromáždila agentura AFP na základě informací zveřejněných jednotlivými vládami. Podle nich se ve světě nakazilo už přes 200 tisíc lidí.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

V laboratořích se intenzivně pracuje na výrobě vakcíny proti koronaviru.

Článek

Podle AFP oficiální údaje s největší pravděpodobností zachycují pouze část nakažených, protože drtivá většina států testuje jen ty, kteří vykazují těžké symptomy a musí být hospitalizováni. Ze zmíněných 200 tisíc nakažených se přitom nejméně 80 tisíc lidí vyléčilo. Více než osm tisíc však nákaze podlehlo.

Wu-chan už nemá nové případy, experti počítají s koncem nákazy v řádu týdnů

Koronavirus

Evropa přitom podle údajů AFP ke středečnímu poledni zaznamenala celkem 3421 úmrtí na Covid-19. Překonala tím Asii s 3384 oběťmi včetně Číny, kde současná pandemie propukla. V Itálii, jež je z evropských zemí virem nejhůře zasažena, nákaze podlehlo již přes 2500 lidí.

„Nová opatření jsou nutná“

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová připustila, že spolu s dalšími politiky situaci podcenila. „Myslím, že my všichni, kdo nejsme experti, jsme na začátku koronavirus podcenili,“ řekla v rozhovoru s deníkem Bild. „Nyní ale už všichni pochopili, že opatření, která ještě před dvěma třemi týdny zněla drasticky, jsou nutná. Evropa je teď centrem krize.“

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle Leyenové jsou nutná nová opatření, mezi něž patří také uzavření vnějších hranic EU na 30 dní. V souvislosti s ním se chce do svých zemí vrátit na 80 tisíc občanů EU. Jejich návrat bude v rukou členských zemí, unijní státy by měly v souvislosti s kontrolami usnadnit návrat domů občanům dalších unijních zemí, sdělila EK. Unijní země musí také podle Leyenové zajistit v příštích dnech bezproblémovou přeshraniční dopravu. Uzavírky hranic a kontroly nyní vedou k zácpám: na německé dálnici A4 ve směru na Polsko byla včera podle agentury DPA kolona dokonce 60kilometrová.

V uzavřené Litovli je 12 nových případů nákazy

Koronavirus

Další opatření jako třeba zákazy vycházení jsou podle von der Leyenové na rozhodnutí jednotlivých členských států. „Je důležité to také respektovat,“ řekla. „To není nic, co by se prostě nařídilo z Evropy,“ dodala. Podle DPA je prvním německým městem, kde úřady kvůli šíření koronaviru omezily pohyb obyvatel, bavorský Mitterteich ležící poblíž hranic s ČR.

V Polsku se v karanténě ocitla většina vlády poté, co se nákaza prokázala u ministra životního prostředí. U zbytku kabinetu ale první testy nákazu nezjistily.

Zprvu liknavá Británie od příštího týdne do odvolání uzavře všechny školy. Počet obětí zde překonal hranici sta a potvrzených případů nákazy už je více než 2600.

Evropa se podle Leyenové s koronavirem bude potýkat ještě dlouho. Státy EU ve středu také proto schválily vytvoření nouzového fondu 37 miliard eur (990 miliard Kč) na boj proti šíření koronaviru a zmírnění jeho ekonomických dopadů i využití peněz Evropského fondu solidarity. Česko z těchto peněz bude moci využít téměř 1,2 miliardy eur. Zdravotnické systémy evropských zemí se v souvislosti s koronavirem ocitají pod obrovským tlakem.

Itálie hlásí 475 mrtvých s koronavirem za den

Koronavirus

Slováci rozšířili stav nouze

Čelí poměrně běžnému nedostatku ochranných prostředků, testovacích sad a personálu. Slovenská vláda kvůli takovému tlaku rozšířila stav nouze ve zdravotnictví a stát nyní může povolat do služby i zdravotníky ze soukromých zařízení. V SR zemřela včera 84letá žena, která měla pozitivní test na vir, trpěla však jinými vážnými zdravotními problémy.

Francie oproti úterku ohlásila 51procentní nárůst obětí: jejich počet stoupl o 89 na 264. Tamnímu přetíženému zdravotnictví přišla na pomoc armáda. Na nejhůře postižený severovýchod země, do Mylhúz, vyslala svůj airbus s vybavením pro poskytování intenzivní lékařské péče, aby evakuovala šest pacientů, kteří tam byli hospitalizovaní ve vážném stavu po nákaze koronavirem. V Rakousku zase plánují nasazení školních lékařů, kteří by měli vypomáhat ve zdravotnických a pečovatelských zařízeních.

Pacienty s koronavirem vyléčí kmenové buňky, tvrdí po testování čínský lékař

Koronavirus

Vedení domova seniorů vyšetřují

Mnohde se ale také řeší případy podobné situaci v jednom domově pro seniory na předměstí Madridu. Podle deníku El País tam zemřely na Covid-19 téměř dvě desítky penzistů a na 70 z asi dvou stovek klientů tohoto soukromého zařízení je nakažených.

Někteří z pozůstalých si už stěžovali na zanedbání péče a nedodržování preventivních opatření ze strany zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám