Hlavní obsah

Stát stanovil maximální ceny respirátorů

Aktualizováno

Ministerstvo financí začalo regulovat ceny respirátorů. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 Kč bez DPH. U respirátorů vyrobených mimo EU je limit stanoven na 350 Kč bez DPH.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cílem opatření je zamezit zneužívání současné situace kolem šíření nového koronaviru. Podle dostupných informací jsou respirátory, které slouží jako ochrana proti nákaze novým koronavirem, nedostatkovým zbožím i u dodavatelů.

„Chceme zabránit obchodování se strachem. Je zcela nepřípustné, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátory,” uvedla k cenovým limitům ministryně financí Alena Schillerová.

V Itálii zemřelo na Covid-19 za den 28 lidí

Koronavirus

Zavedení cenové regulace na určité zboží v případě mimořádných tržních situací umožňuje zákon o cenách. Cenová regulace formou maximální ceny se vztahuje na respirátory třídy FFP3, což jsou ty s nejvyšším stupněm ochrany.

Prodej těchto respirátorů mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví či složky integrovaného záchranného systému je ovšem zakázán. Stejně jako jejich vývoz.

Ministerstvo zakazuje vývoz respirátorů a reguluje jejich prodej

Koronavirus

Ministerstvo financí tímto krokem navazuje na úterní mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. To počínaje středou zakazuje vyvážet respirátory třídy FFP3 mimo Českou republiku.

Na dodržování cenových pravidel dohlíží Specializovaný finanční úřad. V případě, že i navzdory stanovené maximální ceně bude obchodník prodávat respirátory v nepřiměřené výši, zahájí Specializovaný finanční úřad u tohoto subjektu cenovou kontrolu, jejímž výsledkem může být udělení pokuty až do výše 10 milionů korun.

Reklama

Související články

Sharp bude místo televizorů vyrábět roušky

Roušek a respirátorů je celosvětový nedostatek, kvůli čemuž letí ceny raketově nahoru. Pomoci zklidnit trhy se rozhodla společnost Sharp, která předělá jednu...

Česko má další tři případy koronaviru

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu ve středu potvrdila další tři případy koronaviru. Ve dvou případech se jedná o rodinné příslušníky...

Výběr článků

Načítám