Hlavní obsah

Elektronika kvůli koronaviru podraží

Novinky, ort

Nákup elektroniky se může v nadcházejících týdnech citelně prodražit. Kvůli koronaviru totiž nezvládají asijské továrny uspokojit poptávku trhu po jednotlivých komponentách, a tak ceny letí směrem vzhůru. Na to pochopitelně v dohledné době zareagují i samotní výrobci elektroniky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru Digitimes se aktuální problémy pro výrobce již podepsaly na cenách flashových pamětí, které jsou nezbytné pro výrobu počítačů, notebooků, tabletů, ale například i chytrých telefonů. Jejich ceny zatím vzrostly jen o jednotky procent, ale jak se bude zvyšovat nedostatek komponent, cena ještě poroste.

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Mobil

V současnosti výrobci a prodejci žijí ze skladových zásob komponent, a tak to nejde na výsledných cenách pro koncové zákazníky poznat. To se ale pravděpodobně v dohledné době změní, neboť nic nenasvědčuje tomu, že by se situace v asijských továrnách vrátila nějak promptně k normálu.

V souvislosti s tím také analytici ze společnosti TrendForce varovali, že prodeje napříč celým technologickým trhem citelně klesnou. Podle nich bude nejhlubší propad v prvním čtvrtletí letošního roku v případě prodejů chytrých hodinek (o 16 %). Koronavirus nicméně citelně zasáhne také segment notebooků a chytrých reproduktorů, v obou případech zhruba o 12 %.

Koronavirus nahrává Samsungu, vyrábí totiž ve Vietnamu

Mobil

S poklesem prodejů mohou nicméně podle zveřejněných odhadů počítat během prvních tří měsíců letošního roku také výrobci smartphonů (10,4 %), herních konzolí (10,1 %), monitorů (5,2 %) či například televizorů (4,5 %).

Nižší výhledy na provozní zisky již oznámily pro zmiňované období například společnosti Apple a Microsoft. Hlavní problém je v tom, že koronavirus v Číně ochromil celou řadu továren. Ve skluzu jsou dodávky objednaných součástek, což se pochopitelně netýká pouze Microsoftu a Applu, ale celého technologického trhu.

Bezpečnostní problém

Koronavirus má také další neblahý efekt – nahrává počítačovým pirátům. Ti se snaží využít sílící paniky okolo této nemoci. Hromadně začali skupovat domény, které s touto nemocí souvisí. Prostřednictvím podvodných stránek pak šíří škodlivé kódy. Upozornila na to kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Zatímco na konci loňského roku, kdy se začal koronavirus šířit, se registrovaly maximálně desítky domén týkajících se koronaviru, aktuálně se již počet registrací za týden přiblížil tisícovce.

Všechny registrace pochopitelně nepatří výhradně počítačovým pirátům, ale podstatná část z nich ano, jak Check Point potvrdil. Útočníci totiž spoléhají na to, že lidé budou na internetu hledat co nejvíce informací týkajících se této nemoci, a že tedy prostřednictvím vyhledávačů, odkazů na sociálních sítích nebo v nevyžádaných e-mailech zabloudí i na jejich stránky.

Hackeři skupují domény týkající se koronaviru, varovali bezpečnostní experti

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus drtí technologický trh

Výrazný pokles výroby a s tím související propady prodejů. Taková je prognóza pro technologický trh v souvislosti s šířením koronaviru. Podle odhadů analytické...

Výběr článků

Načítám