Hlavní obsah

Británie v souvislosti s koronavirem eviduje třikrát více zločinů vůči Asiatům

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie ve Velké Británii se musí v letošním roce vypořádat s nárůstem počtu zločinů, které lidé páchají na asijské komunitě v souvislosti s koronavirem. V celém Spojeném království se téměř ztrojnásobil počet zločinů především vůči Číňanům, uvedl britský deník Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od vypuknutí pandemie v Británii zaznamenala policie po celé zemi za pouhé tři měsíce celkem 267 případů, kdy si Asiaté stěžovali, že je lidé na ulici uráželi, plivali na ně, nebo byli dokonce fyzicky napadeni. V předchozích dvou letech přitom podobných případů bylo 375 (2019) a 360 (2018) za celý rok.

„V souvislosti s koronavirem bohužel evidujeme rostoucí počet zločinů proti lidem z Asie,“ potvrdil zástupce britského vrchního velitele pro zločiny z nenávisti Mark Hamilton. „Tito lidé ale za pandemii nejsou zodpovědní a mají právo na ochranu před cíleným týráním a nadávkami,“ dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V březnu, uvedl Independent, jeden mladík z tříčlenné skupiny požadoval po majiteli čínského bistra ve městě Hitchin odpověď na otázku, zda má muž koronavirus. Dokonce si ho při tom natáčel na mobil. „Když se nedočkal odpovědi, plivl otci do tváře a se skupinkou zmizel,“ vypověděla dcera muže.

V Londýně v únoru zaznamenali policisté dokonce fyzické napadení studenta Jonathana Moka ze Singapuru, kterého neznámý pachatel zmlátil přímo na ulici. „Další na mě pokřikovali, že v zemi nechtějí můj koronavirus,“ napsal poté Mok na svůj profil na Facebooku.

V Británii rázem přibyly tisíce obětí viru. Začali tam počítat i mrtvé z pečovatelských domů

Koronavirus

Hrabství Cumbria, Cornwall, Essex, Humberside a Northamptonshire už dokonce zaznamenala letos více případů zločinů vůči asijské komunitě než za celý loňský rok.

První ohnisko nákazy potvrdila v prosinci loňského roku zdravotnická komise v čínském městě Wu-chan v provincii Chu-pej. Vir se nejspíš začal šířit z místního trhu se zvířaty. Komunistická strana Číny zprvu záměrně utajovala informace o viru a snažila se umlčet lékaře, kteří o něm informovali na sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám