Hlavní obsah

Brazílie vysílá do boje generála

Právo, CNN, DPA, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama v Brazílii, která druhý den po sobě zaznamenala rekordní počet obětí covidu-19, má vyřešit nový ministr zdravotnictví, generál Eduardo Pazuello. Do funkce se dostal poté, co kvůli konfliktům s kontroverzním prezidentem Jairem Bolsonarem za tři měsíce odstoupili dva ministři. Možná proto byl podle listu O Globo jmenován na přechodnou dobu. Přesto jej Bolsonaro vychválil jako „prvotřídního manažera“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brazílie už napočítala víc mrtvých než ItálieVideo: AP

 
Článek

Zkušeností má generál podle agentury DPA dost: během olympiády a paralympiády v Rio de Janeiru měl na starosti armádní logistiku, v roce 2018 se stal velitelem vojenského okruhu v Amazonii a loni velel operaci, jejímž cílem bylo zvládnout příliv uprchlíků z Venezuely.

Nejsem hrobník, abyste se mě ptali na počty mrtvých
Jair Bolsonaro, brazilský prezident

Nyní se ale bude muset vypořádat nejen s rekordním počtem obětí (za uplynulých 24 hodin zemřelo 1349 pacientů s covidem-19), ale měl by také vymyslet, jak snížit zběsilé tempo nárůstu nových případů (za středu jich přibylo 28 633) a přitom nezmařit rušení omezení ekonomických aktivit.

Brazilské státy, které podporovaly protikoronavirové restrikce, je totiž nyní uvolňují, protože mezi lidmi přibývá hladovějících a veřejné rozpočty se propadají do hlubokého deficitu. To vše by měl generál zvládnout s vědomím, že situace v zemi, která oficiálně hlásí bezmála 585 tisíc nakažených a více než 31 tisíc obětí, je mnohem horší, protože se stále nedaří výrazně zvýšit počet testů. Brazílie jich podle webu Worldometers dělá 4378 na milion obyvatel, zatímco třeba Rusko 80 402 a Itálie 66 144 na milion obyvatel.

Příznivci brazilského prezidenta se dál schází v davech, na pandemii nevěří

Koronavirus

Kromě toho bude muset řešit kolabující nemocnice a nedostatek zdravotnického personálu. Covid-19 jej totiž kosí stejně jako „civilisty“. Sestry si také stěžují na rozdílné zacházení proti lékařům.

Bolsonaro cynicky zlehčuje i smrt

Reportáž televize Globo ukázala, že v jedné polní nemocnici v Riu byly pro lékaře připraveny klimatizované pokoje s postelemi, zatímco sestry spaly na matracích na podlaze. „S lékaři zacházíme jako s hrdiny, na sestry jsme zapomněli,“ okomentoval záběry Manoel Neri, šéf brazilské federace ošetřovatelů.

Podle listu The Guardian nákaza už zabila nejméně 157 zdravotních sester. Většina z nich se nakazila kvůli chybějícím ochranným pomůckám. Dcera jedné z nich, 63leté Marii Aparecidy Duarteové ze Sao Paula, je přesvědčená, že stát poslal její matku „vědomě na smrt“. „K pacientům chodila v papírové čepici a látkové roušce,“ svěřila se v slzách Andreza Reina.

Brazilský prezident na schůzi vlády sprostě nadával na guvernéry

Zahraniční

„Je mi líto zemřelých, ale jednou tam musíme všichni,“ bagatelizoval podle O Globo situaci Bolsonaro, když ho jedna z jeho příznivkyň před prezidentským palácem požádala, aby řekl „pár slov útěchy“ pro rodiny obětí koronaviru. Podle listu El País si toto prohlášení nijak nezadá s dřívější odpovědí na dotaz, kolik má Brazílie přesně obětí nákazy. „Nejsem hrobník, abyste se mě ptali na počty mrtvých,“ odsekl prezident.

Smutný rekord padl v Mexiku

Smutný rekord ohlásilo také Mexiko, kde počet mrtvých s koronavirem během jediného dne přesáhl tisíc. Na nákazu tam během 24 hodin zemřelo 1092 lidí, celková smrtelná bilance tak činí 11 729.

Brazílie je ve válce a tu prohrává, říká expert o boji s koronavirem

Koronavirus

Počet nových případů infekce je také rekordní, přibylo jich 3912, dohromady jich je už 101 238. Mexická vláda přitom plánovala uvolňování restrikcí, když ale mrtvých i nově nakažených přibývá, podle listu El País naděje na nějakou větší změnu mizí.

Nákaza zasáhla také silně Peru, Chile, Ekvádor a Panamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám