Hlavní obsah

Brazílie je ve válce a tu prohrává, říká expert o boji s koronavirem

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den za dnem přibývají v Brazílii stovky obětí nového typu koronaviru. V úterý byl jejich počet rekordní, zemřelo 1179 lidí. V počtu potvrzených případů je Brazílie už třetí na celém světě. Podle ředitele pohotovostního střediska proti covidu-19 v Sao Paulu Dimase Covase budou následující dny pro boj s virem klíčové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohráváme boj, úpí BrazílieVideo: Reuters

 
Článek

„Boj s virem prohráváme, taková je realita. Příští dny budou patřit mezi nejdůležitější, čeká nás válka,“ uvedl Covas.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Právě Sao Paulo zasáhla epidemie nejvíce ze všech brazilských spolkových států. Tamní úřady evidují přes 66 tisíc nakažených a více než 5000 obětí nemoci covid-19.

Odchody ministrů

Zatímco v Brazílii skokově přibývá obětí i případů, prezident Jair Bolsonaro nadále koronavirus přirovnává k „menší chřipce“. Už dříve komentoval zvýšený počet obětí v zemi slovy, že „moje prostřední jméno je Mesiáš, ale nejsem schopný dělat zázraky“, a přesto vyzval občany, aby se modlili za božský zásah, který je ochrání před virem.

Vláda nevykonává roli politického vůdce, který by měl Brazílii sjednotit.
Exministr zdravotnictví Humberto Costa

Bolsonarův přístup a nezvládnutý boj s epidemií vyústil dokonce v odchod dvou ministrů zdravotnictví. Nejprve v dubnu skončil Luiz Henrique Mandetta a v tomto týdnu ho po 28 dnech ve funkci následoval také jeho nástupce Nelson Teich.

Foto: Reuters

Vykopané hroby na hřbitově v Sao Paulu, kam ukládají oběti covidu-19

„Vláda nevykonává roli politického vůdce, který by měl Brazílii sjednotit. Ministerstvo zdravotnictví ani nekoordinuje svou práci se spolkovými státy a městy,“ řekl bývalý brazilský senátor a ministr zdravotnictví Humberto Costa.

V Brazílii je celkem 271 885 potvrzených případů koronaviru, 17 983 lidí nákaze podlehlo, vyléčených je přes 106 tisíc, uvádí statistiky Univerzity Johnse Hopkinse.

Reklama

Výběr článků

Načítám