Hlavní obsah

Brazilský prezident na schůzi vlády sprostě nadával na guvernéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilská média o víkendu zveřejnila úryvky z videonahrávky zachycující dubnovou schůzi vlády. Prezident Jair Bolsonaro na ní velmi vulgárně nadává guvernérům kvůli jejich opatření na šíření koronaviru. Po jednání kabinetu nechal prezident vyměnit šéfa federální policie. Z nahrávky podle médií vyplývá, že to udělal proto, aby byl informován o vyšetřování svých synů.

Brazilský prezident Bolsonaro se sprostě vyjadřuje o guvernérechVideo: BRAZIL SUPREME COURT, Novinky/Reuters

 
Článek

„Co udělali tihleti týpci s koronavirem, ty sra... guvernéra Sao Paula, ty sra.. guvernéra Rio de Janeira,” říká na videu Bolsonaro s odkazem na omezení, která tito guvernéři přijali proti šíření koronaviru a která už dříve kritizoval a některá napadl i u ústavního soudu. Bolsonaro pandemii Sars-CoV-2 zlehčuje a tvrdí, že primární je zachovat chod ekonomiky.

Bolsonaro vyhodil ministra. Chtěl omezení kvůli nákaze

Koronavirus

„Nemohu být zaskočen zprávami (z médií). Federální policie mi nedává informace,” rozčiluje se také na videonahrávce z 22. dubna Bolsonaro. „Nebudu čekat, až budou obtěžovat moji rodinu, nebo mé přátele,” dodal, přičemž pro „obtěžovat” použil opět vulgární slovo. „Když nemůžu změnit šéfa (policie), vyměním ministra, tečka,” křičel na schůzi Bolsonaro. Podle BBC bylo video zveřejněné v pátek na stránkách nejvyššího soudu. O nahrávku byl takový zájem, že stránky soudu zkolabovaly.

Zasahování do práce policie? 

Souhlas se zveřejněním videa dal soudce nejvyššího federálního soudu Celso de Mello, který vyšetřuje, zda Bolsonaro zasahoval do práce federální policie. Ta totiž vede vyšetřování jeho dvou synů. Podezření, že Bolsonaro zasahuje do práce policie, vznesl minulý měsíc bývalý soudce a od loňského ledna ministr spravedlnosti Sérgio Moro, který 24. dubna podal demisi. Důvodem byl jeho spor s Bolsonarem kvůli výměně šéfa policie.

Brazilský prezident zkritizoval opatření proti koronaviru jako politiku spálené země

Koronavirus

Proti zveřejnění nahrávky vystupovala vláda i generální prokuratura, která navrhovala zveřejnit pouze části, které se týkají vyšetřování. Federální policie vyšetřuje dva ze čtyř Bolsonarových synů. V jedné kauze prověřuje Carlose Bolsonara, který je radním v Riu de Janeiro a je podezřelý z podpory šíření falešných zpráv s cílem poškodit kritiky vlády. V druhé kauze je vyšetřován senátor Flávio Bolsonaro, podezřelý ze zpronevěry a podvodů v době, kdy byl poslancem (únor 2003 - únor 2019) regionálního parlamentu státu Rio de Janeiro.

Z videonahrávky zveřejněné v pátek podle místních médií také vyplývá, že na dubnové schůzi například i ministr školství Abraham Weintraub kritizoval soudce nejvyššího soudu, aniž by je jmenoval, za to, že označili za neústavní některé kroky vlády z posledních týdnů. „Já bych všechny ty vagabundy poslal do vězení a začal bych se STF (nejvyšší federální soud),” prohlásil na schůzi Weintraub.

Reklama

Výběr článků

Načítám