Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ukrajincům nepomohou letadla, ale rakety – Alex Švamberk

Dodání stíhaček F-16 na Ukrajinu je jedním z hlavních témat války v posledních týdnech, i když letectvo v současném konfliktu na Ukrajině rozhodně nehraje rozhodující roli. Výrok ukrajinských obranných sil, že padesátka stíhaček může změnit situaci a vést k osvobození okupovaných území, působí absurdně, jako když se dítě upne k nějaké hračce.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Vyjádření také musel korigovat velitel ukrajinského letectva Serhij Holubcov, když přiznal, že padesátka strojů nemůže změnit situaci, protože Rusko má nedaleko fronty několik set letadel. Maximálně může zajistit vzdušnou převahu v místě útoku. I tak je to ale sporná výhoda vzhledem k nasycenosti bojiště množstvím systémů protivzdušné obrany.

I když se mluví o strojích F-16, ze slov ukrajinského generála je patrné, že hlavní priorita je jinde. F-16 je pro něj jen platforma, která má implementovanou širokou plejádu zbraní, jež sice mohou odpalovat i starší MiGy-29 a různé suchoje, ale bez toho, aby se využily plně jejich možnosti, jako je přeprogramování cíle za letu u „chytrých“ bomb JDAM nebo lepší detekce nepřátelských radarů raketami AGM-88 HARM.

Velitel ukrajinského letectva by chtěl, aby stíhačky nosily americké rakety AIM-120 AMRAAM, které umožňují zasahovat vzdušné cíle za hranicí viditelnosti ve vzdálenosti 70 až 180 km podle verze. Ne že by Holubcov snil o leteckých soubojích. Jejich nasazení by ale odradilo ruská bojová letadla od toho, aby se přibližovala k ukrajinským pozicím na vzdálenost 30 až 40 km, ze které shazují klouzavé bomby KAB 500.

Takto vyzbrojená letadla by také mohla v případě ukrajinského průlomu odrazovat ruské stíhací bombardéry a bitevní vrtulníky od toho, aby zasáhly proti čelu postupujících ukrajinských jednotek.

Především by však mohla západní letadla nést střely s delším doletem, které jsou pro úspěch ukrajinské ofenzivy klíčové. Rusko by v případě jejich nasazení muselo přesunout dál od fronty sklady paliv i munice, logistické uzly by byly hlouběji v týlu, což by zdržovalo vyslání posil i potřebné munice nebo zbraní.

Samotné F-16 nás nespasí, chladí nadšení ukrajinský generál

Válka na Ukrajině

Ukrajina dlouhodobě usiluje o dodávky amerických taktických raket MGM-140 ATACMS s dostřelem 160 km, které se dají odpalovat z raketometů HIMARS. Američané je dlouho odmítají dodat, aby Ukrajinci neútočili na cíle na ruském území. Tvrdí také, že jich nemají dost.

Ukrajinci však dostávají klouzavé bomby JDAM-ER s dosahem až 90 km a získali i britsko-francouzské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow (ve francouzském označení SCALP-EG) s dostřelem cca 250 km, které už použili při útocích na Luhansk, jemuž do té doby nálety nehrozily.

Německo už potvrdilo, že se na ně Kyjev obrátil kvůli dodání švédsko-německých střel s plochou dráhou letu Taurus KEPD 350. Ta má dosah až 500 km. O možnosti jejich dodání mluvil poslanec CDU Roderich Kiesewetter s tím, že sice Německo nemá žádné F-16, aby je dodalo, ale má tyto střely, což ukazuje, že Německo mění přístup.

Taurus i Storm Shadow se musejí vypouštět ze vzduchu, takže letadla jsou nutná.

Hlavní ovšem nejsou letadla stojící v centru mediální pozornosti, ale méně vizuálně působivé rakety, které jsou si podobné jako vejce vejci. Když nelze získat taktické rakety země-země, jsou dobrou alternativou střely s plochou dráhou letu vypouštěné z letadel v dostatečné vzdálenosti od fronty mimo dosah ruské protivzdušné obrany. Na rozdíl od samotných letadel mohou vést rychle ke změně situace, protože mohou narušit ruskou logistiku. A je dobře, že je Ukrajinci dostávají. Agresorovi ztíží operace.

Ukrajina požádala Německo o dodávku řízených střel Taurus

Ekonomika

Ukrajinci zřejmě upravili pro vypalování střel Storm Shadow suchoje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám