Hlavní obsah

Ukrajina požádala Německo o dodávku řízených střel Taurus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina požádala Německo o dodávku řízených střel Taurus s doletem až 500 kilometrů, informovalo v sobotu německé ministerstvo obrany. Jeho mluvčí ale odmítla sdělit další podrobnosti. Není tedy jasné, o kolik střel Kyjev žádá ani to, jak je pravděpodobné, že Berlín na žádost nakonec kývne. O požadavku Ukrajiny už předtím informoval list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a německý kancléř Olaf Scholz na společném setkání v Berlíně

Článek

Střely Taurus s plochou dráhou letu se odpalují z letadel a dokáží zaměřit cíl s vysokou přesností. Agentura Reuters upozornila, že pokud by se Berlín odhodlal střely dodat, následoval by tak Británii, která začátkem května jako první země oznámila, že na Ukrajinu pošle střely s dalekým doletem Storm Shadow.

Spojené státy naopak zatím odmítají vybavit Ukrajinu taktickými balistickými střelami ATACMS kvůli obavám, že by mohly sloužit k útoku na ruské území.

O tom, že německé zbraně dodané na Ukrajinu nebudou využity na území Ruska, v pátek v Estonsku ujistil i německý kancléř Olaf Scholz. Podle něj je s tím srozuměn také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Střely Taurus vyrábí britská zbrojovka MBDA, mají podobné parametry jako Storm Shadow. Ty už Ukrajinci používají na bojišti.

Německo předalo Ukrajině první protiletadlový systém Patriot i s raketami

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám