Hlavní obsah

Ukrajinci zřejmě upravili pro vypalování střel Storm Shadow suchoje

Britský ministr obrany Ben Wallace ve čtvrtek potvrdil, že Ukrajina nasadila střely s plochou dráhou letu Storm Shadow, které mají dosah přes 250 km. Podle ruských zdrojů pro jejich odpalování upravili Ukrajinci frontové bombardéry sovětské výroby Suchoj Su-24.

Foto: Profimedia.cz

Střela Storm Shadow na závěsníku pod letadlem

Článek

„Vše, co mohu říci, je to, že podle toho, jak to chápu, používají se od chvíle, kdy jsme oznámili jejich dodání na Ukrajinu, ale nemohu poskytnout větší podrobnosti,“ řekl Wallace během společné tiskové konference s norským ministrem obrany Bjoernem Arildem Gramem.

Dodání střel se zatím největším doletem oznámila Británie minulý týden s tím, že jde o exportní verzi střely Storm Shadow s omezeným dosahem na 250 km.

Rusové už minulý týden o víkendu tvrdili, že k útokům na Luhansk byly použity právě tyto střely. Ruská média ukázala jejich úlomky s anglickými nápisy a výrobním štítkem, že byly vyrobeny ve Francii. V pondělí mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov oznámil, že se podařilo jednu z těchto střel sestřelit.

Okamžitě se objevily spekulace, jak Ukrajinci nasazují tyto střely vzduch-země, které neexistují ve verzi odpalované z pozemních stanovišť. Jednou z možností bylo, že by na střely namontovali urychlující raketový motor.

Ruský list Izvěstija ale citoval nejmenované armádní zdroje, podle nichž jsou vypalovány ze vzduchu, z bombardérů Suchoj Su-24M: „Vypouštějí je z modernizovaných Su-24 krytými stíhačkami MiG-29 a Su-27 vyzbrojenými střelami HARM proti radiolokátorům. Aby zabezpečili své letectvo, ukrajinské velitelství aktivně využívá klamné cíle v podobě bezpilotních letadel.“

List Izvěstija uvedl, že ruské aerokosmické síly v posledních dnech sestřelily několik ukrajinských letadel a jednu střelu Storm Shadow. Mezi sestřelenými letadly měly být stroje zapojené do odpálení střel Storm Shadow.

Ruská armáda oznámila, že 12. května Ukrajina zaútočila na podniky Polipak a Milam v Luhansku pomocí střel Storm Shadow. Bombardér Su-24 útočící na město a stíhačka MiG-29, která jej kryla, měly být sestřeleny ruskými stíhačkami.

U dvou dalších sestřelených střel se teprve ověřovalo, jestli šlo o Storm Shadow. RIA Novosti 16. května napsala, že se „za 24 hodin podařilo sestřelit sedm střel s plochou dráhou letu Storm Shadow, tři rakety HARM určené k ničení radiolokátorů a sedm střel vypálených z raketometů HIMARS“. Společné zničení střel HARM a Storm Shadow naznačuje, že by se mohly skutečně nasazovat společně, ale čísla se zdají být podezřele vysoká.

Server EurAsia Times uvedl, že Ukrajina dostala pokročilé klamné cíle ADM-160 MALD, což je klamný cíl vypouštěný ze vzduchu. Trosky jednoho byly nalezeny 12. května na východě Ukrajiny u Luhansku.

Ruský expert Alexej Leonov se snažil bagatelizovat účinnost střel: „Sestřelovali jsme rakety Storm Shadow, když zaútočily na Damašek. Je to munice, kterou naši vojáci znají.“

Musel však přiznat, že střela „ukázala nejen svou nebezpečnost, ale i to, že Luhansk ležící v týlu bez adekvátní ochrany protivzdušné obrany se stává snadnou kořistí“.

Podle něj bude Rusko ničit nejen samotné střely s plochou dráhou letu, ale i jejich nosiče. Letouny, které je odpalují, však nemusejí létat až nad nepřátelské území, kde je ohrožuje nepřátelská protivzdušná obrana.

Rusko tvrdí, že od začátku května sestřelilo 11 ukrajinských letadel, dva Su-27, jeden Su-24, pět Su-25 a tři Migy-29. Prý sestřelila i tři vrtulníky, dva Mi-8 a jeden Mi-24. Počty nelze ověřit.

MBDA Storm Shadow
Pět metrů dlouhé střely Storm Shadow s plochou dráhou letu, které nesou půltunovou hlavici, jsou původně francouzské (ve Francii se označují SCALP EG). Mají sice malý radarový odraz, takže se obtížně detekují, ale proudový motor jim dává rychlost jen něco přes 800 km/h, což naopak usnadňuje sestřelení. V Británii nosí tyto střely, které vyrábí evropské konsorcium MBDA, letouny Tornado GR.4 a Eurofighter Typhoon. Ve Francii jsou jimi vyzbrojené Mirage 2000 a Rafaly, ale nosit je mohou i švédské JAS-39 Gripen.

Vzhledem k dodávkám střel Storm Shadow je pochopitelné, proč se Británie snaží ustavit koalici, která by zajistila Ukrajině bojová letadla. Zvažované stroje F-16 sama Británie nemá a střely Storm Shadow nejsou integrovány do jejich výzbroje, mohly by však poskytovat krytí suchojům vyzbrojeným těmito střelami.

Ukrajina před ofenzívou zesílila útoky na Luhansk

Válka na Ukrajině

Britové Ukrajině dodali zlomovou výzbroj. Rakety s dostřelem 250 kilometrů, píše CNN

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám