Hlavní obsah

TikTok dostal v Británii pokutu přes 340 milionů. Na platformu pouští děti mladší 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský úřad na ochranu osobních údajů (ICO) uložil společnosti TikTok pokutu ve výši 12,7 milionu liber (340,5 milionu Kč) za nedostatečnou ochranu soukromí dětských uživatelů. Úřad zjistil, že TikTok zpracovával data o uživatelích mladších než 13 let bez souhlasu rodičů. To porušuje platné zákony, které mají zajistit dětem bezpečí i v digitálním prostředí.

Foto: Mike Blake, Reuters

Logo firmy Tik Tok

Článek

Podle úřadu TikTok v roce 2020 umožnil až 1,4 milionu dětí mladších 13 let používat jejich platformu.

Server BBC zdůraznil, že tento fakt je znepokojivý, protože minimální věk pro vytvoření účtu je stanoven na 13 let.

Šéf ICO John Edwards upozornil, že údaje dětských uživatelů mohly být použity k sledování a profilování dětí. To by mohlo vést k tomu, že by těmto uživatelům mohla být předkládána videa s nevhodným či dokonce škodlivým obsahem.

Jedenáctiletý chlapec se v Jičíně uškrtil. Spekuluje se, že zkoušel výzvu z TikToku

Krimi

TikTok s úřadem nesouhlasí

Společnost TikTok s rozhodnutím úřadu nesouhlasí. Mluvčí čínské společnosti ByteDance nicméně zdůraznil, že vítá snížení původně navržené pokuty.

Ředitel této čínské sítě Shou Zi Chew již dříve prohlásil, že TikTok dělá pro bezpečnost dětí maximum. „Dopady na děti bereme vážně. I proto jsou pro ně na naší platformě nyní dostupnější videa o vědě, technologiích nebo matematice,“ doplnil s tím, že videa s touto tématikou mají na TikToku už přes 116 miliard zhlédnutí.

Firma tvrdí, že investuje velké množství finančních prostředků do toho, aby zabránila přístupu osob mladších 13 let na jejich platformu. Pro tyto účely mají bezpečnostní tým o 40 000 členech, který pracuje nepřetržitě na tom, aby udržel platformu bezpečnou.

TikTok teď rozhodnutí úřadu podle svého mluvčího zkoumá a zvažuje další kroky.

V uplynulých týdnech několik západních vlád a institucí zakázalo používání aplikace TikTok na vládních zařízeních kvůli kybernetické bezpečnosti. Mezi těmito zeměmi jsou Austrálie, Spojené státy, Velká Británie a Francie. V České republice zakázala Poslanecká sněmovna používání TikToku na všech svých zařízeních a doporučila smazat tuto aplikaci i ze soukromých zařízení.

Obhajoba nezabrala. Plošný zákaz TikToku je v USA na spadnutí

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám