Hlavní obsah

Jedenáctiletý chlapec se v Jičíně uškrtil. Spekuluje se, že zkoušel výzvu z TikToku

Tragickou smrt 11letého školáka z Jičína, jenž se letos v únoru doma uškrtil na pásku, odmítá policie zatím jakkoliv komentovat. V médiích se objevily spekulace, že chlapec zemřel, když zkoušel výzvu zveřejněnou na sociální síti TikTok.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

„Kvůli probíhajícímu vyšetřování nebudeme k tomuto případu zveřejňovat bližší informace,“ konstatovala mluvčí královéhradecké krajské policie Magdaléna Vlčková.

Chlapec z paté třídy z jedné jičínské základky se letos 16. února nešťastně doma uškrtil na pásku od kimona. Jičínem koluje zvěst, že aktivní judista zkoušel životu nebezpečnou hru Blackout Challenge šířenou dnes především prostřednictvím sociální sítě TikTok, což zmiňují i některá média.

Jeden z místních učitelů, který dobře zná celou chlapcovu rodinu, to považuje za spekulaci. „Řekl bych spíš, že jednoduše blbnul. Byl to takový živý kluk s potřebou vybít zrovna přebytečnou energii, a nikoliv, aby si něco dokazoval. K tomu měl na zahradě boxovací pytel, který tam v době nešťastné smrti zrovna nebyl. Tak zřejmě hledal jiné odreagování. Smutné je, že uškrceného našla o pár roků starší sestra,“ vzpomněl kantor, podle něhož se kvůli chlapcově smrti v Jičíně rozpoutala neopodstatněná aféra okolo sociálních sítí.

Pražský magistrát zakázal zaměstnancům používat TikTok na služebních zařízeních

Software

„Existuje i další verze, že chlapci někdo ubližoval. Neumím si ale představit, kdo by si na slušného judistu, jenž si nemusel nic dokazovat, troufl,“ podotkl. „Proto spekulace se hrou na TikToku u mne neuspěje,“ řekl učitel.

Prevence na školách

Hra servírovaná jako neškodná zábava nabádá děti k vzájemnému škrcení často do bezvědomí, čímž mají jedinci prokázat odvahu. Několik dětí z celého světa už takto i kvůli předchozí herní verzi tzv. Choking Challenge mělo přijít o život.

„Policie podobné aktivity na sociálních sítích monitoruje a provádí ve školách prevenci, kterou už prošly tisíce dětí i rodičů,“ podotkla Vlčková. Varování před Blackout Challenge vyslal skoro měsíc před chlapcovou smrtí i královéhradecký krajský úřad.

Radnici v Jičíně zatím kvůli incidentu a potenciálnímu nebezpečí intenzivnější prevenci na školách nechystá. „Nelze něco podobného provádět na základě pouhých spekulací. To bychom tomu jenom dělali zbytečnou reklamu. Běžná prevence proti podobným aktivitám na jičínských školách společně s rodiči žáků pravidelně probíhá,“ zaznělo z jičínské radnice.

I pokud by se prokázala přímá souvislost úmrtí s nebezpečnými hrami šířenými na sociálních sítích, je otázka, zda by policie někoho stíhala. „Pokud se jednoznačně neprokáže účast třetí osoby, například spolužáka, jenž k tomu někoho přímo motivoval, potom nikoliv. Policie se vlastním monitoringem sociálních sítí podobným věcem předcházet,“ podotkl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

V Itálii zemřela 10letá dívka po „zkoušce odvahy” na sociální síti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám