Hlavní obsah

Obhajoba nezabrala. Plošný zákaz TikToku je v USA na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéf TikToku Shou Zi Chew se snažil minulý týden zmírnit obavy amerického kongresového výboru o bezpečnost dat uživatelů v USA. Nezabralo to, jak dal jasně najevo předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy. Spojené státy jsou tak o krůček blíže plošnému zákazu TikToku.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy

Článek

TikTok již dostal v USA stopku na vládních zařízeních, ve vzduchu ale visí také plošný zákaz i pro běžné uživatele. Sílí totiž obavy z toho, že vedle národní bezpečnosti může aplikace v rukou Číňanů sloužit k manipulování veřejného mínění a ohrožovat děti.

Zvrátit se to snažil ředitel této čínské sítě Shou Zi Chew právě před kongresovým výborem. „Obavy z ohrožení národní bezpečnosti bereme vážně. TikTok ale není ovládán čínskou vládou, 60 % podílu vlastní světoví investoři. Tři z pěti členů jeho správní rady jsou z Ameriky,“ zdůraznil šéf TikToku.

Republikánka Cathy Rodgersová, šéfka výboru pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů, během jednání tvrdila, že TikTok cenzuruje témata, která jsou pro čínskou komunistickou stranu citlivá. A zároveň, že TikTok představuje hrozbu pro děti.

Nejen TikTok. Francie zakázala úředníkům také Instagram a Netflix

Software

„Dopady na děti bereme vážně. I proto jsou pro ně na naší platformě nyní dostupnější videa o vědě, technologiích nebo matematice,“ doplnil s tím, že videa s touto tematikou mají na TikToku už přes 116 miliard zhlédnutí.

McCarthy dal ale na konci minulého týdne jasně najevo, že odpovědi šéfa TikToku nebyly uspokojivé. „Je šéfem společnosti, který vám nemůže říct, že Čína nešpehuje data, čímž uznává, že se to děje,“ nebral si servítky předseda Sněmovny reprezentantů.

Narážel přitom na čínský zákon z roku 2017, který vyžaduje, aby společnosti poskytovaly vládě veškeré osobní údaje důležité pro národní bezpečnost země. Neexistují však žádné důkazy o tom, že by TikTok takové údaje čínským úřadům předal.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Šéf TikToku Shou Zi Chew před kongresovým výborem USA

Boj o 150 milionů uživatelů

Podle agentury Reuters je přesto velmi pravděpodobné, že TikTok označí za hrozbu shodně republikáni i demokraté. Velkou šanci má tak na schválení zákon, který zakáže tuto čínskou aplikaci používat i běžným uživatelům.

Pro čínskou společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, je bitva před kongresovým výborem klíčová. V případě plošného zákazu by totiž čínská aplikace přišla o 150 milionů uživatelů, kteří ji spustí alespoň jedou měsíčně, vypočítal list The Guardian.

Vedle USA zakázali TikTok poslancům i úředníkům také další státy – například Dánsko, Belgie, Kanada či Británie, připomněl list National Post.

Svým zaměstnancům zakázaly TikTok také Evropský parlament, Evropská komise a Rada Evropské unie. A to i na soukromých zařízeních, která mají přístup k firemním účtům.

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Software

Nepoužívejte TikTok, radí český kyberúřad

Na černou listinu přidal TikTok také český NÚKIB. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Pracovníci bezpečnostního úřadu přitom zdůraznili, že varování je povinné pro osoby dle zákona o kybernetické bezpečnosti, některé firmy a úřady tak TikTok nesmí na služebních zařízeních používat.

Běžní uživatelé se ale varováním NÚKIB v Česku řídit nemusí, plošný zákaz tedy v tuzemsku neplatí.

Utah omezí dětem přístup k sociálním sítím. A nebude jediný

Software

Reklama

Související články

Slovenský parlament zablokoval TikTok

Informační systémy slovenského parlamentu začaly na služebních zařízeních blokovat čínskou aplikaci TikTok. V pátek o tom informoval Denník N s odvoláním na...

TikToku hrozí v USA plošný zákaz

TikTok již dostal v USA stopku na vládních zařízeních, ve vzduchu ale visí také plošný zákaz i pro běžné uživatele. Zvrátit se to nyní snaží ředitel této...

Výběr článků

Načítám