Hlavní obsah

Nejen TikTok. Francie zakázala úředníkům také Instagram a Netflix

Francie se připojila k dalším evropským státům, které po vzoru Američanů zakazují aplikaci TikTok na služebních zařízeních úředníků. Tamní zákonodárci jdou navíc ještě dál a vyrazili do boje i proti dalším sociálním sítím, hrám a seznamovacím aplikacím.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo Instagramu

Článek

O novém zákazu informoval na konci minulého týdne ministr pro veřejnou službu Stanislas Guerini s tím, že omezení volnočasových aplikací se vztahuje na zaměstnance veřejného sektoru. Týká se to programů, které „nedosahují potřebné úrovně kybernetické bezpečnosti a ochrany dat“.

Vedle TikToku je mezi zakázanými aplikacemi například Twitter, Instagram, Netflix či populární hra Candy Crush. Omezení se nicméně týká i seznamovacích aplikací. Zákaz začal platit bezprostředně po ohlášení, úřady budou kontrolovat na služebních zařízeních jeho dodržování.

Ministerstvo zdůraznilo, že výjimky z tohoto zákazu budou udělovány pouze v případech, kdy budou zaměstnanci aplikaci potřebovat k pracovním účelům. „Cílem tohoto kroku je zajistit bezpečnost a ochranu citlivých informací, které se nacházejí v rukou veřejných zaměstnanců,“ prohlásil Guerini.

Slovenský parlament zablokoval TikTok

Software

Zákazy se množí

Kvůli obavám, že by TikTok mohl předávat informace čínské vládě, zakázaly používání této aplikace na služebních mobilech státní úřady v Severní Americe a Evropě.

Obdobný krok udělala i česká ministerstva. Na začátku března český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínským programem.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Jsme přesvědčeni, že zákazy byly založeny na mylných představách a jsou motivovány širší geopolitikou.
mluvčí TikToku

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti.

„Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mne to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, všechna obvinění ale opakovaně odmítá.

„Jsme přesvědčeni, že zákazy byly založeny na mylných představách a jsou motivovány širší geopolitikou, v níž TikTok ani naše miliony uživatelů nehrají žádnou roli,“ reagoval mluvčí TikToku.

TikTok prý zvažuje oddělení od mateřské firmy ByteDance. Kvůli restrikcím

Software

Reklama

Související články

TikToku hrozí v USA plošný zákaz

TikTok již dostal v USA stopku na vládních zařízeních, ve vzduchu ale visí také plošný zákaz i pro běžné uživatele. Zvrátit se to nyní snaží ředitel této...

Výběr článků

Načítám