Hlavní obsah

Setkali jste se s nakaženým? Aplikace Mapy.cz rozeslala za týden stovky upozornění

Novinky, mif

Aplikace Mapy.cz neslouží pouze k orientaci v neznámém prostředí, prakticky od začátku pandemie ji mohou lidé využívat také jako nástroj, který pomáhá bojovat proti koronaviru. Jen za uplynulý týden aplikace informovala více než čtyři stovky uživatelů o zvýšené pravděpodobnosti nákazy virem covid-19.

Mapy.cz – jak sdílet svou polohu kvůli COVID-19Video: Novinky

 
Článek

„Na začátku epidemie jsme vyvinuli ucelené řešení a počítali jsme s tím, že ho při trasování kontaktů bude hygiena využívat na základě dat získaných z callscriptu Chytré karantény. To se ale ani přes veškerou snahu, mnoho schůzek, a dokonce v květnu podepsanou smlouvu nikdy nestalo. Nyní jsme rádi, že jsme během první vlny epidemie vyvinuli vlastní ‚nouzové‘ řešení selfreportingu, které je nezávislé na státu, a plánujeme ho i nadále rozvíjet,“ prohlásil Pavel Zima, místopředseda představenstva Seznam.cz.

Připomněl přitom, že Mapy.cz spustily možnost sdílení polohy už 20. března a do dnešního dne ji využily téměř dva miliony lidí. Zapojit se lidé mohou jednoduše, v aplikaci Mapy.cz stačí, aby uživatel dal souhlas se sdílením své polohy. Týdně má sdílení polohy zapnuto skoro půl milionu uživatelů.

Kde stahovat?

Nejnovější verze mobilní aplikace Mapy.cz je zdarma ke stažení pro telefony s operačním systémem Android i pro zařízení s operačním systémem iOS.

Foto: Mapy.cz

Upozornění na zvýšenou pravděpodobnost nákazy virem covid-19 v aplikaci Mapy.cz.

Lidé, kteří byli pozitivně testovaní na covid-19, mohou ostatním pomoci, když využijí speciální internetovou stránku pro sebenahlášení, aby varovali ostatní. Jak to celé funguje, se dozvíte z tabulky na konci článku.

„Jen za uplynulý týden nám formulář vyplnilo 350 lidí a rozeslali jsme 415 notifikací upozorňujících na zvýšenou pravděpodobnost nákazy virem covid-19. Od té doby, co máme vlastní reportingový formulář, jsme takových notifikací poslali 826,“ vypočítal Zima.

Dodal, že cílem funkce sdílení polohy v Mapy.cz není být alternativou k aplikaci eRouška, nýbrž jejím doplněním. „Každá aplikace je postavená na jiném technologickém základu. Zatímco Mapy.cz mohou poskytnout varování například při pobytu v místech s vysokým rizikem nákazy, eRouška naopak poslouží lépe při setkáních s přenašeči uvnitř uzavřených budov nebo v dopravních prostředcích. Všem našim uživatelům proto doporučujeme využívat jak aplikaci Mapy.cz, tak eRoušku,“ uzavřel Zima.

Foto: Mapy.cz
OTÁZKY A ODPOVĚDI
Jak mohu pomoci jako nemocný?
Pomoci můžete i doma u počítače. Prosíme o vyplnění informací na tomto webu. Celý systém je postavený na dobrovolné spolupráci pozitivně testovaných osob. Společně můžeme zastavit přenos koronaviru.
Proč mám něco vyplňovat?
Protože můžete ochránit své okolí a zastavit šíření nákazy. Aplikace Mapy.cz dokáže poslat zprávu lidem, kteří s vámi přišli do kontaktu před potvrzením testů. Upozornění nebude obsahovat vaše jméno ani žádné údaje o čase či místě setkání. Nesmíme ohrozit anonymitu zapojených lidí. Díky tomu, že lidé zprávu dostanou, mohou kontaktovat odborníky a výrazně snížit riziko, že sami nákazu rozšíří do svého okolí. Takto můžeme společně zastavit přenos koronaviru.
Musím splňovat nějaké podmínky?
Pro automatické trasování je nutné být uživatelem mobilní aplikace Mapy.cz. Systém může fungovat i bez sdílení polohy z dřívějška. Pokud jste se do sdílení polohy v minulosti zapojili, významně to zvýší přesnost trasování.
Proč mám vyplnit své jméno?
Ve formuláři je možné zanechat jméno a kontakt, ale není to povinné pro odeslání dotazníku. Tento kontakt použijeme k ověření, že o vyplnění formuláře víte a nezadal jej někdo jiný. Můžeme vás také poprosit o ověření anamnézy nebo upřesnění údajů o nákaze. Automatické trasování vypočítáváme, i když kontakt nezadáte. Protože ale nemůžeme údaje ověřit, přikládáme jim nižší váhu.
Další důležité otázky a odpovědi naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám