Hlavní obsah

Počet hlášení klesá, eRouška přesto rozesílá tisíce varování denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet uživatelů, kteří dostávají prostřednictvím aplikace eRouška varování na možný kontakt s osobou nakaženou koronavirem, každý den klesá. A to navzdory tomu, že počet uživatelů tohoto programu neustále stoupá. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví, které byly zveřejněny v úterý.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Článek

Aktuálně aplikaci eRouška používá 1,339 milionu uživatelů. Každý den přibývají přitom tisíce dalších instalací, před týdnem to totiž bylo pouze 1,265 milionu.

Počet pozitivně testovaných uživatelů, kteří aplikaci využívají, neustále kolísá směrem nahoru i dolů. V souvislosti s tím je zajímavé, že množství odeslaných varování stabilně klesá. To svědčí tomu, že lidé skutečně omezují sociální kontakty, případně že dodržují doporučená pravidla hygieny – tedy nepřibližují se na vzdálenost menší než dva metry po dobu delší než 15 minut.

Konkrétně se množství pozitivně testovaných uživatelů, kteří vložili speciální kód do mobilní aplikace k varování ostatních, pohybovalo v uplynulém týdnu od 761 do 1442.

Zatímco zkraje minulého týdne rozeslala aplikace i více než 11 tisíc upozornění na možný kontakt s nemocnou osobou, postupně se toto číslo v uplynulých sedmi dnech neustále snižovalo, nejčastěji se pohybovalo okolo 5000 varování. V neděli ale bylo odesláno už jen 4449 upozornění a v pondělí dokonce jen 3726 varování.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Klesající počet varování může být nicméně dán i tím, že ministerstvo zdravotnictví minulý týden vydalo novou verzi eRoušky pro Android, která je přesnější. Díky tomu by měla ubýt falešná hlášení.

Ze zveřejněných dat je nicméně zřejmé, že eRouška je skutečně využívána jako nástroj pro boj s koronavirem. Aplikaci nicméně musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Aplikace eRouška je díky nové aktualizaci přesnější. Ale jen na Androidu

Software

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Jak funguje eRouška?

Aplikace totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Reklama

Související témata:

Související články

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

První verze aplikace eRoušky, která má být jedním z hlavních nástrojů při boji s koronavirem v tuzemsku, se velkého úspěchu mezi uživateli nedočkala. Za pět...

Výběr článků

Načítám