Hlavní obsah

Aplikace eRouška je díky nové aktualizaci přesnější. Ale jen na Androidu

Novinky, Miloslav Fišer

Ministerstvo zdravotnictví vydalo v úterý novou verzi eRoušky, která má pomoci v boji s koronavirem. Nejnovější verze aplikace je podle tvůrců především přesnější, díky čemuž by měla ubýt falešná hlášení. Aktualizace je však k dispozici zatím pouze pro Android.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„V úterý jsme vydali pro Android telefony novou verzi eRoušky 2.1.613, která upravuje citlivost vyhodnocování rizikových setkání,“ uvedli pracovníci Chytré karantény na Twitteru.

Pomoc, StB! Češi na sítích panikaří z technologie, která usnadňuje trasování

Internet a PC

Přiznali přitom, že v poslední době dostávali připomínky od samotných uživatelů. „Měla by tím ubýt tzv. falešná hlášení, na která nás někteří uživatelé Androidu upozornili,“ konstatovali tvůrci.

Přestože je nejnovější verze určena pouze pro Android, majitelé chytrých telefonů od Applu smutnit nemusí. Pro iPhony bude totiž stejné vylepšení k dispozici prostřednictvím aktualizace v dohledné době. Přesné datum ale pracovníci Chytré karantény nezveřejnili.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Jak to funguje?

Aplikace dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Aplikaci eRouška má nainstalováno 1,265 milionu lidí.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Související články

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

První verze aplikace eRoušky, která má být jedním z hlavních nástrojů při boji s koronavirem v tuzemsku, se velkého úspěchu mezi uživateli nedočkala. Za pět...

Výběr článků

Načítám