Hlavní obsah

Dzurilla: eRoušku má 1,23 milionu lidí, chceme čtyři

Novinky, Martin Procházka

Aplikace eRouška k nedělní půlnoci hlásila už 1,23 milionu stažení, jen za poslední týden počet uživatelů aplikace narostl skoro o polovinu. Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla v rozhovoru pro Právo uvedl, že počet stažení by mohl narůst až na čtyři miliony. Dodal také, že aplikace by měla upozornit na kontakt s člověkem pozitivním na koronavirus i v zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla

Článek

Kolik instalací aplikace eRouška v současnosti registrujete?

K nedělní půlnoci máme 1,23 milionu stažení eRoušky, za poslední týden toto číslo narostlo o 580 tisíc. Za sobotu varovalo v aplikaci ostatní uživatele zadáním kódu 1332 nakažených, celkem se nakažených registrovalo již 6168. Upozornění na kontakt s nakaženým přišlo 78 000 uživatelům. Rád bych poděkoval všem, kdo si ji naistalovali, a těm, kteří rozumí tomu, co eRouška je. Myslím, že aplikace je hodně o důvěře.

Můžete popsat, jak to funguje?

Původní aplikace eRouška byla součástí trasování, aktivně sbírala kontakty lidí, s nimiž uživatel přišel do kontaktu. Proto jsme tehdy říkali, že ideá­lní by bylo, aby ji používalo minimálně šest milionů lidí, a tím by se skoro úplně mohlo nahradit šetření v rámci epidemiologie.

Aplikace eRouška rozešle denně tisíce varování před koronavirem

Software

Nová eRouška už kontakty nesbírá. U nové eRoušky se dříve epidemiolog v rámci šetření uživatele ptal, zda ji má nainstalovanou. Když volaný odpověděl, že ano, hygienik stisknutím tlačítka vygeneroval kód a ten kód přišel do SMS. Lidé si ho přepsali do aplikace a ta věděla, že uživatel je pozitivní.

Dnes je to tak, že každému, kdo je pozitivní, je vygenerován kód, který mu přijde v SMS. Každý pozitivní si ho může zadat samostatně.

Známý je pozitivní už devátý den, a SMS nedostal…

SMS automat funguje až od 8. října. Devět dní tedy bylo ještě předtím, možná se mohlo stát, že v rozhovoru s epidemiologem se ho na to nezeptali.

Kolik eRoušek chcete?

Moje představa je daleko vyšší než dva miliony. Teď zjišťujeme, na kolik mobilů se dá nainstalovat, je to od určité verze operačního systému, např. 13,5 u Applu a Androidu 6 na Googlu. Mohou to tak být i čtyři miliony telefonů.

Apely operátorů zabraly. Aplikaci eRouška přibylo skokově 180 000 uživatelů

Software

Koncem října má být eRouška propojena s cizinou…

Od počátku jsme součástí evropského projektu, který mají nyní na starosti v Německu. I v cizině, když se setkáte s pozitivním, dostaneme i my informaci, že ke kontaktu došlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám