Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Metaversum, doprava i chrápání. Co přinesl pátý den veletrhu CES 2024?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani během pátého dne na veletrhu CES 2024, který se chýlí v americkém Las Vegas ke konci, nechyběly zajímavé novinky. Zaujal nás například chytrý polštář proti chrápání či doplňky pro metaversum. Výrobci se ale snažili také vyřešit problematickou otázku kolon ve městech.

Video: archív výrobce

 
Článek

Na kolony má vyzrát skládací skútr

Jen krátce před koncem loňského roku ukázala automobilka Honda futuristicky vyhlížející skútr Motocompacto – je plně elektrický, a navíc i skládací, díky čemuž se vejde do kufru auta. Má jít o unikátní řešení, jak vyzrát na kolony ve velkoměstech. Poprvé jsme si skútr mohli prohlédnout a vyzkoušet právě na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas, kde zároveň získal ocenění jako jedna z největších inovací.

CES 2024: Na kolony má vyzrát skládací skútr. Vejde se do kufru auta

Internet a PC

Umělá inteligence dostala vlastní tvář

Umělá inteligence je fenoménem dnešní doby, což právě končící veletrh CES 2024 v americkém Las Vegas jasně potvrzuje. Nejčastěji je v tomto ohledu skloňován chatovací robot ChatGPT od OpenAI. Toho se rozhodla společnost WeHead přenést z počítačových displejů na naše stoly, komunikující hlava ale vypadá poněkud děsivě.

CES 2024: Umělá inteligence dostala vlastní tvář, vypadá děsivě

Software

Zařízení Wehead dává umělé inteligenci tvář.Video: AP

Data si vyměníme podáním ruky

Zatím jde o pouhý prototyp, ale nová komunikační technologie Wi-R má potenciál změnit technologický svět. V podstatě totiž dovolí vyměňovat data prostřednictvím lidského těla, například podáním ruky. Tvůrci ze společnosti Ixana vidí velký potenciál například v oblasti nositelné elektroniky.

CES 2024: Chtějí změnit technologický svět. Data si vyměníme podáním ruky

Internet a PC

Takto funguje technologie Wi-R od společnosti Ixana v praxi.Video: archív výrobce

Nenápadné senzory vtáhnou lidi do metaversa

Jednou z novinek je HaritoraX Wireless R, zařízení pro sledování celého těla v metaversu. Celý systém se skládá z několika bezdrátových senzorů, které si nasadíte na hrudník, kyčle, obě kolena a oba kotníky, sází především na jednoduchost použití. Vedle senzorů je samozřejmě k plnohodnotnému zážitku nutné nasadit si ještě speciální rukavice s ovladači a k tomu helmu pro virtuální realitu.

CES 2024: Nenápadné senzory vtáhnou lidi do metaversa

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Novinky od společnosti Shiftall v akci.

Tři herní bestie od Alienware

Hned tři gamingové laptopy přivezla na veletrh CES 2024 v americkém Las Vegas společnost Alienware. Herní bestie od tohoto známého výrobce zaujmou především velmi náročné hráče. Modely x16 a m18 získaly v generaci R2 více výkonu, delší výdrž nebo lepší obraz. Notebook m16 se vedle kompaktnější stavby může pochlubit režimem Stealth. Ten jedním tlačítkem přepíná z RGB osvětlení na diskrétní bílé.

CES 2024: Tři herní bestie od Alienware

Hry a herní systémy
Foto: archív výrobce

Nové notebooky Alienware vedle sebe.

Chytrý polštář vyzbrojili umělou inteligencí

Velký prostor byl na veletrhu CES 2024 věnován chytré elektronice, která si klade za cíl udělat naše dny jednodušší a zdravější. A je úplně jedno, zda se bavíme o obřím robotickém masážním křesle nebo chytrém kapesním senzoru, který chce nahradit doktora. Ocenění za jednu z největších inovací od pořadatelů veletrhu získal například i chytrý polštář Motion Pillow od společnosti 10Minds. Ten má díky umělé inteligenci (AI) zatočit s chrápáním.

CES 2024: Konec chrápání! Chytrý polštář vyzbrojili umělou inteligencí

Internet a PC
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrý polštář Motion Pillow od společnosti 10Minds.

První chytrý dalekohled je na světě

Zkřížit fotoaparát s dalekohledem se rozhodla společnost Swarovski Optic, navíc přibalila i umělou inteligenci (AI). Výsledkem je první chytrý dalekohled na světě nazývaný AX Visio. Určen je především ke sledování a focení zvířat.

CES 2024: První chytrý dalekohled je na světě. Používá AI a umí fotit

Hardware

Představení prvního chytrého dalekohledu Swarovski Optic AX Visio.Video: archív výrobce

Erotické hračky zůstaly nepochopeny

Na letošním ročníku největšího veletrhu spotřební a výpočetní techniky CES 2024 dostaly prostor i robotické hračky pro dospělé – především tedy erotické pomůcky pro pány. Ty se ale s pochopením příliš nesetkaly, řada návštěvníků na výstavišti v americkém Las Vegas vlastně ani nevěděla, k čemu jsou tyto novinky určené. „Moderní výkřiky techniky“ vyvolaly ohlasy na sociálních sítích.

CES 2024: Mlýnek na kávu? Erotické hračky zůstaly nepochopeny

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám