Hlavní obsah

CES 2024: Nenápadné senzory vtáhnou lidi do metaversa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas bylo vidět, že metaversum se stává stále větším tématem. Na akci byla k vidění celá řada novinek, která si klade za cíl přenést uživatele do virtuálního vesmíru. Snadno použitelné senzory prezentovala například společnost Shiftall.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Novinky od společnosti Shiftall v akci

Článek

Co to ale vlastně metaversum je? Do češtiny by se dal tento pojem přeložit jako virtuální vesmír. Jedná se o koncept sdíleného, otevřeného světa v prostředí virtuální reality, kde lidé budou moci prostřednictvím svých avatarů mezi sebou vzájemně komunikovat, bavit se, dělat různé aktivity nebo třeba i pracovat.

O tom, jak by to celé mohlo vypadat, pojednává sci-fi román Ready Player One od amerického spisovatele Ernesta Clinea. Kniha byla v roce 2018 i filmově zpracována režisérem Stevenem Spielbergem.

Vývojem metaversa se zabývají například společnosti Meta Platfroms, Microsoft či Apple. Vývoj celého konceptu je ale teprve ve svém zárodku a vytvoření kompletního metaversa může firmám zabrat klidně ještě i deset let.

Metaverse a lákadla virtuální reality

Internet a PC
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

O téma metaversa byl na veletrhu CES 2024 poměrně velký zájem.

Zajímavé novinky

Výrobci hardwaru se nicméně na příchod virtuálního vesmíru připravují již nyní. Předhánějí se v tom, kdo dovede lépe přenést uživatele do metaversa. Nové řešení od společnosti Shiftall, které si odbylo premiéru na veletrhu CES 2024, sází především na jednoduchost použití.

Jednou z novinek je HaritoraX Wireless R, zařízení pro sledování celého těla v metaversu. Celý systém se skládá z několika bezdrátových senzorů, které si nasadíte na hrudník, kyčle, obě kolena a oba kotníky.

Každý ze senzorů je velmi lehký a malý, váží necelých 20 gramů. Takže v praxi vlastně ani nevíte, že na sobě máte přidělanou takto sofistikovanou elektroniku. V pohybu vás nijak neomezuje, díky senzorům jsou ale vaše pohyby velmi přesně přenášeny na obrazovku, respektive do virtuálního vesmíru.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Senzory zachycují pohyby uživatele a přenášejí je automaticky do virtuálního světa, který můžete vidět na obrazovce.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Senzory je nutné přidělat i na nohy.

Solidní výdrž

Samotné senzory, které obsahují akcelerometr, gyroskop a magnetometr, komunikují bezdrátově prostřednictvím standardu Bluetooth s jednotkou, která se připojuje k počítači přes USB. Pochválit si výrobce zaslouží i za solidní výdrž, až 20 hodin na jedno nabití.

Vedle senzorů HaritoraX Wireless R je samozřejmě k plnohodnotnému zážitku nutné nasadit si ještě speciální rukavice s ovladači a k tomu helmu pro virtuální realitu. Tuto výbavu v portfoliu společnosti Shiftall také naleznete, využít ale můžete klidně i konkurenční řešení. Kompatibilní jsou všechna zařízení, která podporují standard SteamVR.

Přesnou dostupnost a cenu novinek výrobce na výstavišti v Las Vegas neprozradil. Zástupci společnosti pouze na místě Novinkám potvrdili, že případní zájemci se dočkají ještě v letošním roce.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Novinky od společnosti Shiftall v akci

CES 2024: Konec chrápání! Chytrý polštář vyzbrojili umělou inteligencí

Internet a PC

Reklama

Související články

CES 2024: Fenomén jménem chytré prsteny

Velkým tématem na veletrhu CES 2024 byly chytré prsteny, které v podstatě otevírají novou kapitolu nositelné elektroniky. Novinky.cz se v americkém Las Vegas...

Výběr článků

Načítám