Hlavní obsah

CES 2024: Umělá inteligence dostala vlastní tvář, vypadá děsivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Umělá inteligence je fenoménem dnešní doby, což právě končící veletrh CES 2024 v americkém Las Vegas jasně potvrzuje. Nejčastěji je v tomto ohledu skloňován chatovací robot ChatGPT od OpenAI. Toho se rozhodla společnost WeHead přenést z počítačových displejů na naše stoly, komunikující hlava ale vypadá poněkud děsivě.

Zařízení Wehead dává umělé inteligenci tvářVideo: AP

 
Článek

S ChatGPT si většina uživatelů píše – položí dotaz či vznesou nějaký pokyn a tento chatovací robot začne rovnou odpovídat.

WeHead ale věří, že v blízké budoucnosti si budeme spíše s tímto systémem běžně povídat. Právě proto tato společnost poskládala dohromady displeje, které vytvářejí dojem robotické hlavy. Na nich se může zobrazovat virtuální obličej, s nímž si budete povídat. Základem je přitom právě ChatGPT.

I když na první pohled vypadá obličej generovaný umělou inteligencí trochu děsivě, ve skutečnosti funguje celé zařízení velmi intuitivně.

CES 2024: Konec chrápání! Chytrý polštář vyzbrojili umělou inteligencí

Internet a PC
Foto: archív výrobce

Mluvící hlava od WeHead staví na ChatGPT

Česky neumí

S tímto chatbotem pracujete úplně stejně, jako kdybyste používali klávesnici, pouze se s ním bavíte a on vám odpovídá. Je to možné díky tomu, že OpenAI zavedla koncem minulého roku možnost hlasového ovládání.

Zatím však podporuje pouze vybrané jazyky, mezi kterými čeština není. Anglicky se ale domluvíte s chatbotem bez problémů. „Jaké jsou nejlepší restaurace v Las Vegas?“

Na jednoduchý dotaz, který jsme položili na výstavišti v Las Vegas, virtuální hlava začala okamžitě chrlit hromadu podniků, které bychom mohli navštívit.

Foto: archív výrobce

Novinka od WeHead

Mužský i ženský zevnějšek

Robotický hlas je velmi dobře srozumitelný, vybírat si přitom můžete mezi mužským a ženským zevnějškem – a logicky tedy i hlasem. Ten se velmi podobá Siri od Applu, „lidsky“ tedy rozhodně nezní. Praktické je to, že se hlasové odpovědi přepisují formou titulků na spodní části obrazovky. Vhod to přijde především ve chvíli, kdy nějakému slovíčku nerozumíte.

WeHead rovnou mluvící hlavu uvádí na trh. Levná hračka to ale rozhodně není, případní zájemci za tento výkřik moderní techniky zaplatí 4950 dolarů, což je v přepočtu více než 111 000 Kč. Zástupci společnosti přesto věří, že si jejich novinka najde cestu i do běžných domácností, nikoliv pouze do kanceláří velkých firem.

Nemůžeme se ale ubránit pocitu, že tuto bizarní mluvící hlavu bude chtít mít na nočním stolku hned vedle postele jen málokdo…

Foto: archív výrobce

Mluvící hlava vypadá trochu děsivě

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

FOTO: Svalnatý a sečtělý člověk. Jak vidí AI sama sebe?

Software

Reklama

Související články

CES 2024: Fenomén jménem chytré prsteny

Velkým tématem na veletrhu CES 2024 byly chytré prsteny, které v podstatě otevírají novou kapitolu nositelné elektroniky. Novinky.cz se v americkém Las Vegas...

Výběr článků

Načítám