Hlavní obsah

CES 2024: Na kolony má vyzrát skládací skútr. Vejde se do kufru auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Jen krátce před koncem loňského roku ukázala automobilka Honda futuristicky vyhlížející skútr Motocompacto – je plně elektrický, a navíc i skládací, díky čemuž se vejde do kufru auta. Má jít o unikátní řešení, jak vyzrát na kolony ve velkoměstech. Poprvé jsme si skútr mohli prohlédnout a vyzkoušet právě na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas, kde zároveň získal ocenění jako jedna z největších inovací.

Představení elektrického skútru Honda MotocompactoVideo: archív výrobce

 
Článek

Hlavní myšlenka tvůrců je vlastně poměrně jednoduchá. Počítá s tím, že autem dojedete pouze na okraj velkoměsta, kde ho necháte zaparkované na nějakém větším parkovišti. Místo toho, abyste se trmáceli dál přeplněnou městskou dopravou, vytáhnete z kufru skútr Motocompacto a budete pokračovat pohodlně dál po vlastní ose.

Honda se netají tím, že její nejnovější počin čerpá inspiraci z původního kompaktního skútru, který vyrobila již v 80. letech. Tehdy šlo však o 45 kg těžký stroj se spalovacím motorem.

CES 2024: Recept na přeplněná parkoviště. Automobily zaparkuje robot

Internet a PC
Foto: Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Původní skútr Motocompacto z 80. let

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Nový elektrický skútr Honda Motocompacto

Dvakrát nižší hmotnost

Novinka je proti tomu plně elektrický skútr, který svým vzhledem připomíná takový placatější kufr. Váží méně než polovinu, necelých 20 kg. Patrně není tedy potřeba zdůrazňovat, že se s novou verzí skútru Motocompacto daleko lépe manipuluje, zvládnout by to měla i většina žen.

Díky kompaktním rozměrům se navíc skútr ve složeném stavu vejde i do kufru těch nejmenších aut, případně jej můžete dát mezi první a druhou řadu sedaček.

Navzdory kompaktním rozměrům je posed na skútru poměrně pohodlný, za což vděčíme kožené sedačce. Velmi jistý je také úchop řídítek, neboť madla jsou také kožená. Případní zájemci musí však počítat s tím, že se na tomto skládacím skútru sedí spíše jako na motorce, nohy mají tedy po stranách jako na motorce, nikoliv před sebou. Posed je samozřejmě nižší, než bývá u tradičních skútrů zvykem.

Kompaktní hnací ústrojí integrované do skútru umožňuje dosáhnout maximální rychlosti 25 km/h. Zde ale tvůrci zdůrazňují, že skutečně nejde o běžný dopravní prostředek, ale spíše o vozítko na „poslední míli“, které vám ušetří nervy v kolonách.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Honda Motocompacto

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Honda Motocompacto

Uveze až 120 kg

Tento stroj by měl zvládnout uvézt jezdce s hmotností až 120 kg, přičemž 6.8Ah baterie stačí na dojezd až 19 km na jedno nabití. Zcela vybitý stroj se pak dokáže nabít zhruba za 3,5 hodiny. Stav baterie a rychlost můžete kontrolovat na jednoduchém displeji, který je umístěn přímo uprostřed řídítek.

Elektromotor podává skrze přední kolo výkon 490 wattů, točivý moment dosahuje 16 Nm. Na maximální rychlost, tedy zmiňovaných 25 km/h, to novinka vytáhne za sedm sekund. Žádný velký trhač asfaltu to tedy nebude, to ale ani není cílem.

Praktické je nicméně to, že elektrický skútr můžete bezdrátově připojit k chytrému telefonu. Díky tomu můžete sledovat stav baterie, či dokonce zaznamenávat jednotlivé cesty na mapě.

V každém případě skútr Motocompacto vypadá velmi zajímavě – je zábavný, inovativní a perfektně zapadá do konceptu snižování emisí. Bude zajímavé sledovat, zda se výtvorem Hondy inspirují i další automobilky.

Skládací elektrický skútr již Honda nabízí na vybraných trzích k prodeji. Například v USA vyjde případné zájemce na 955 dolarů (21 500 Kč), což je méně než v případě nejnovějšího iPhonu 15 Pro, glosoval na výstavišti v Las Vegas zástupce Hondy.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Honda Motocompacto

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Honda Motocompacto

CES 2024: Mlýnek na kávu? Erotické hračky zůstaly nepochopeny

Internet a PC

Reklama

Související články

CES 2024: Fenomén jménem chytré prsteny

Velkým tématem na veletrhu CES 2024 byly chytré prsteny, které v podstatě otevírají novou kapitolu nositelné elektroniky. Novinky.cz se v americkém Las Vegas...

Výběr článků

Načítám