Hlavní obsah

CES 2024: První chytrý dalekohled je na světě. Používá AI a umí fotit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Zkřížit fotoaparát s dalekohledem se rozhodla společnost Swarovski Optic, navíc přibalila i umělou inteligenci (AI). Výsledkem je první chytrý dalekohled na světě nazývaný AX Visio. Určen je především ke sledování a focení zvířat.

SWAROVSKI OPTIKVideo: archív výrobce

 
Článek

Na první pohled vypadá Swarovski Optic AX Visio jako obyčejný dalekohled, v útrobách se však ukrývá sofistikovaná elektronika.

Konkrétně je řeč o 13megapixelovém snímači, díky kterému dovede dalekohled fotit to, co v něm zrovna vidíte. Stejně tak jednoduše je možné také natáčet Full HD videa, a to až při 60 snímcích za sekundu.

Samotný dalekohled pro uložení momentek a videí disponuje 28GB pamětí. Podpora paměťových karet bohužel chybí. Soubory je možné získat z modelu AX Visio bezdrátově prostřednictvím standardů WiFi a Bluetooth, komunikaci s chytrým telefonem obstarává mobilní aplikace Swarovski Optik Outdoor. Využít ji je možné na iPhonech i zařízeních s Androidem.

CES 2024: Nenápadné senzory vtáhnou lidi do metaversa

Hardware
Foto: archív výrobce

Swarovski Optic AX Visio

Foto: archív výrobce

Swarovski Optic AX Visio

Pod taktovkou AI

Patrně největším lákadlem ale bude pro uživatele integrace umělé inteligence. Díky AI totiž dovede první chytrý dalekohled na světě identifikovat více než devět tisíc různých druhů ptáků a dalších volně žijících živočichů.

Obsluha je přitom velmi jednoduchá. Stačí zamířit na zvíře a stisknout červené tlačítko, po pár sekundách se na zabudovaném displeji objeví jméno zvířete. Výrobce se netají tím, že s novinkou cílí na milovníky divoké přírody.

Případní zájemci si ale budou muset sáhnout hluboko do peněženky. Swarovski Optic AX Visio je totiž vyjde na 4799 dolarů, tedy v přepočtu více než 108 000 Kč. Prodej bude zahájen již příští měsíc.

Foto: archív výrobce

Ukázka mobilní aplikace Swarovski Optik Outdoor

Foto: archív výrobce

Swarovski Optic AX Visio

CES 2024: Umělá inteligence dostala vlastní tvář, vypadá děsivě

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám