Hlavní obsah

CES 2024: Konec chrápání! Chytrý polštář vyzbrojili umělou inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Velký prostor byl na veletrhu CES 2024 věnován chytré elektronice, která si klade za cíl udělat naše dny jednodušší a zdravější. A je úplně jedno, zda se bavíme o obřím robotickém masážním křesle nebo chytrém kapesním senzoru, který chce nahradit doktora. Ocenění za jednu z největších inovací od pořadatelů veletrhu získal například i chytrý polštář Motion Pillow od společnosti 10Minds. Ten má díky umělé inteligenci (AI) zatočit s chrápáním.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Novinka získala ocenění jako jedna z nejlepších inovací na CES 2024.

Článek

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že jen máloco zastaví klidný noční spánek rychleji než sdílení postele s někým, kdo chrápe. Má drahá polovička by mohla vyprávět… Pro všechny jedince, kteří tento problém řeší, je určen Motion Pillow – samonafukovací inteligentní polštář, který je vyzbrojen AI.

Nepředstavujte si ale nepohodlné kempingové polštáře, které jsou tvrdé jako kámen, sofistikovaná novinka je totiž vyrobena z pohodlné paměťové pěny. Samonafukovací mechanismus je v tomto případě využíván k tomu, aby zabránil chrápání prakticky hned, jakmile začne.

CES 2024: Doktora si zabalíme do kapsy a připojíme k mobilu

Hardware
Foto: archív výrobce

Chytrý polštář Motion Pillow od společnosti 10Minds

Má tři části

Celé sofistikované zařízení se skládá v podstatě ze tří částí. Základem je samozřejmě již zmiňovaný polštář, který je však napojen na speciální jednotku Motion System. Tu umístíte poblíž postele, ideálně na noční stolek. Všechno se pak ovládá pomocí obslužné aplikace v chytrém telefonu, která celou potřebnou výbavu uzavírá.

Sluší se připomenout, že nejrůznější chytré polštáře byly na minulých ročnících veletrhu CES prezentovány již několikrát. Nejnovější model od společnosti 10Minds má být ale nejpokročilejší právě díky integraci umělé inteligence.

A jak to tedy celé funguje v praxi? Jednotka Motion System používá AI k rozlišení chrápání od dalších hluků v místnosti, když spíte. V praxi tedy nereaguje na každou noční anomálii, ale dovede se soustředit skutečně jen na problém s chrápáním – nebojíme se říct na zvuk projíždějícího traktoru.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Červené diody signalizují nafukování polštáře.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ovládací jednotka

Pokud identifikuje nějaký zvuk jako chrápání, aktivuje samotný polštář. Pomalu se nafoukne tak, aby nerušeně otočil hlavu chrápajícího spáče na stranu. Tedy do polohy, která otevírá dýchací cesty a je mnohem méně pravděpodobné, že v takovém stavu bude někdo chrápat.

Proces nafukování je navržen tak, aby byl tichý a jemný, aby co nejméně rušil, jak jsme si mohli přímo na výstavišti vyzkoušet. Je tedy více než pravděpodobné, že tento systém skutečně nikoho nevytrhne ze spánku, když jej bude otáčet.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrý polštář je velmi pohodlný.

Přehraje záznam chrápání

Jak bylo uvedeno již výše, celý systém se ovládá prostřednictvím obslužné aplikace, která je k dispozici pro chytré telefony s operačními systémy od Applu i Googlu. Kromě toho, že ji použijete k úpravě nastavení, aplikace vám také poskytne údaje o tom, jak dlouho jste chrápali a jak často musel polštář zasahovat, abyste byli zticha.

A pokud chcete nahlédnout do prožitku svého partnera, když s vámi strávil noc, přehraje vám dokonce nahrávku vašich zvuků chrápání.

Motion Pillow zamířil rovnou do prodeje. K dostání je za 380 dolarů, tedy v přepočtu zhruba za 8500 Kč. Objednat si jej prostřednictvím zahraničních internetových tržišť či přímo z oficiálního e-shopu výrobce mohou klidně i uživatelé z Česka.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Novinka získala ocenění jako jedna z nejlepších inovací na CES 2024.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrý polštář Motion Pillow od společnosti 10Minds

CES 2024: Fenomén jménem chytré prsteny

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám