Hlavní obsah

CES 2024: Chtějí změnit technologický svět. Data si vyměníme podáním ruky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Zatím jde o pouhý prototyp, ale nová komunikační technologie Wi-R má potenciál změnit technologický svět. V podstatě totiž dovolí vyměňovat data prostřednictvím lidského těla, například podáním ruky. Tvůrci ze společnosti Ixana vidí velký potenciál například v oblasti nositelné elektroniky.

Takto funguje technologie Wi-R od společnosti Ixana v praxi.Video: archív výrobce

 
Článek

Poprvé společnost Ixana prezentovala svou novou technologii Wi-R na veletrhu CES v loňském roce. Za uplynulých 12 měsíců však tvůrci zapracovali na zvýšení výkonu, a přitom i na výrazném snížení spotřeby.

I díky tomu byl jejich výtvor na veletrhu v americkém Las Vegas letos oceněn jako jedna z největších technologických inovací.

Myšlenkou Wi-R je omezit komunikaci na povrch těla uživatele – právě vodivost našeho těla totiž technologie využívá k přenosu dat. Tímto způsobem může smartphone držený v jedné ruce komunikovat s chytrými hodinkami na opačném zápěstí, fitness trackerem na kotníku nebo chytrými brýlemi na hlavě.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Čip Wi-R ukrytý v prototypu náramku pro přenos dat

CES 2024: Konec chrápání! Chytrý polštář vyzbrojili umělou inteligencí

Internet a PC

Větší bezpečnost

Dosah je nižší než v případě WiFi a Bluetooth, což je ale podle tvůrců výhoda – nikdo nemůže zachytávat bezdrátovou komunikaci mezi vašimi zařízeními, což výrazně zvyšuje bezpečnost přenosu.

„Bluetooth signály mohou být přístupné komukoli v okruhu 5 až 10 metrů. Wi-R na druhé straně omezuje signál kolem povrchu, podobně jako kabelová komunikace. Proto používáme název ‚Wire-like Wireless‘ nebo zkráceně ‚Wi-R‘,“ popsal pro Novinky.cz přímo na výstavišti Shreyas Sen, zakladatel společnosti Ixana.

Zdůraznil přitom hlavní benefit ve formě bezpečnosti dat. „Někdo sedící u vašeho či vedlejšího stolu nemá přístup k fyzickému signálu, což vede k energetické účinnosti a dodatečné fyzické bezpečnosti nad rámec matematického zabezpečení, které pochází ze šifrování,“ doplnil Sen.

V rámci ukázky toho, co nová technologie dovede, sestrojili speciální náramky s čipy Wi-R. Na nich jsou nahrána ukázková data, která si lidé mohou mezi sebou posílat pouhým podáním ruky.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti čipu Wi-R s mincí

Dramaticky nižší spotřeba

Patrně největší předností je však až 100krát nižší spotřeba energie v porovnání s jinými bezdrátovými standardy. To by se mělo pozitivně podepsat například na výdrži chytrých hodinek a dalších senzorů, u kterých bývá právě Bluetooth či WiFi největším žroutem energie.

Obávat se lidé nemusí ani toho, že by použití lidského těla jako nosiče dat bylo nějak nepříjemné. V druhé ukázce na veletrhu CES bylo totiž možné pomocí Wi-R poslouchat hudbu. V jedné ruce jste drželi přehrávač s vysílačem a na hlavě měli speciálně upravená sluchátka, fungovalo to bezchybně.

Při poslechu vás vlastně ani nenapadlo, že data se nesou jen díky vám. Necítili jste nic nepříjemného ani rušivého.

Pracuje se na vylepšení

Současné prototypy zvládají přenášet data rychlostí 4 Mb/s, výrobce se ale netají tím, že by celou technologii chtěl posunout až ke 20 Mb/s – a to už jsou dostačující hodnoty pro živě streamované video.

Technologie Wi-R zatím cílí především na vývojáře a velké firmy. Ixana jim prodává vývojové kity, aby si mohli technologii vyzkoušet a následně ji implementovat do vlastních zařízení, pochopitelně po zaplacení licenčních poplatků.

Pár let tedy bude patrně ještě trvat, než se s nějakým funkčním zařízením využívajícím tuto technologii setkáme na pultech obchodů.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Zástupce společnosti Ixana ukazuje, jak přenos dat funguje v praxi.

CES 2024: Umělá inteligence dostala vlastní tvář, vypadá děsivě

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám