Hlavní obsah

Z jedné na pět miliard. Počet 5G připojení dramaticky stoupne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet mobilních připojení prostřednictvím technologie 5G se do roku 2028 celosvětově zvýší z letošní zhruba jedné miliardy na pět miliard, budou tak tvořit 55 procent všech mobilních připojení. Pokrytí populace signálem 5G by za šest let mělo dosáhnout 85 procent, technologie 5G by měla realizovat asi 70 procent veškerých mobilních přenosů a měl by na ni připadat veškerý růst. Vyplývá to z aktuální studie společnosti Ericsson. V Česku 5G nabízí všichni tři mobilní operátoři.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mezi červencem a zářím letošního roku přibylo asi 110 milionů připojení, takže jejich celkový počet nyní podle Ericssonu dosahuje přibližně 870 milionů. Do konce roku by měla technologie prolomit hranici miliardy připojení, což je o dva roky dříve, než se to podařilo v případě 4G. Globální počet připojení 4G by měl ke konci tohoto roku dosáhnout svého maxima ve výši zhruba 5,2 miliardy.

Rychlý rozvoj zaznamenává vysokorychlostní bezdrátové pevné připojení FWA. Vzhledem k urychlení plánů pro nasazování FWA v Indii a očekávání růstu na dalších rozvíjejících se trzích se předpokládají pro FWA v období 2022 až 2028 meziroční nárůsty o 19 procent, takže do konce roku 2028 by mělo být v provozu více než 300 milionů přípojek.

Přes tři čtvrtiny poskytovatelů telekomunikačních služeb ve více než 100 zemích podle dat Ericssonu aktuálně nabízí služby FWA. Téměř třetina poskytuje FWA přes 5G, zatímco před rokem to byla pouze pětina. Téměř 40 procent nových připojení 5G FWA spuštěných v posledních 12 měsících bylo připojeno na rozvíjejících se trzích.

T-Mobile vyrobil dva levné mobily. Lákají na 5G

Mobil

To potvrzuje, že 5G je nejrychleji se šířící generací mobilní konektivity. Mezi hlavní důvody patří dobrá dostupnost mobilních telefonů a FWA terminálů od různých výrobců, jejichž ceny klesají rychleji, než tomu bylo u 4G, a také rozsáhlé nasazení 5G v Číně. V Severní Americe a severovýchodní Asii je růst 5G velmi výrazný a očekává se, že rozšíření 5G zde do konce roku 2022 dosáhne asi 35 procent.

Po celém světě již téměř 230 operátorů představilo své služby 5G a na trhu již bylo ohlášeno či představeno více než 700 modelů chytrých telefonů podporujících 5G. Celkově se očekává, že počet mobilních připojení do konce roku 2022 překoná 8,4 miliardy a do konce roku 2028 až 9,2 miliardy. Většina připojení z toho připadá na chytré telefony. Odhaduje se, že na konci roku 2022 bude připojeno 6,6 miliardy chytrých telefonů, což bude asi 79 procent všech mobilních připojení.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Rychlý internet přes 5G už v Česku nabízí i virtuální operátoři

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám