Hlavní obsah

Nejrychlejší 5G připojení nabídne v Česku stahování až 5 Gb/s

– Praha

Operátor O2 začal v tuzemsku jako první testovat mobilní připojení za využití tzv. milimetrových vln. Díky tomu by měl být v budoucnu schopen nabídnout i na chytrých telefonech bezdrátové připojení srovnatelné s optickými sítěmi, tedy v řádu několika gigabitů za vteřinu. Už během testování v minulém týdnu se podařilo dosáhnout rychlosti 5 Gb/s.

Foto: archív operátora

Během testů bylo dosaženo rychlosti až 5 Gb/s.

Článek

Síť je spuštěna na několika vysílačích v sídle O2 a jeho okolí na pražské Brumlovce a také na Chodově, kde O2 provozuje své největší datové centrum. O2 využívá vysílací technologii v pásmu 26,5 až 27,3 GHz s šířkou rádiového kanálu 800 MHz.

Kromě vysoké přenosové rychlosti až 5 Gb/s by mělo využití milimetrových vln zajistit také přenášení velkých datových objemů s velmi nízkou latencí.

Operátoři chtějí pokrýt většinu populace sítěmi 5G do konce roku 2025

Internet a PC

„Právě tyto vlastnosti milimetrových vln doplní v budoucnu již vyvinutá 5G řešení pro průmysl 4.0, například při nahrávání řídícího softwaru do vyráběných produktů souběžně s jejich finální kompletací na výrobních linkách.  Využití najdou také v situacích, kdy spolu neustále musí komunikovat robotická zařízení a jejich centralizované řídící jednotky a předávat si velké množství dat v jeden okamžik – například při kontrole kvality montáže na základě videoanalýzy výrobního procesu v reálném čase,” prohlásil technologický ředitel O2 Jan Hruška.

Na testovacím provozu operátor spolupracuje se společnostmi CETIN a Ericsson. „Lze očekávat, že nasazení milimetrových vln bude klíčové v případech, kdy je potřeba přenášet značné objemy dat díky velké šířce pásma dostupné v pásmu 26 GHz. Společně s 5G, které již O2 ve spolupráci s CETINem nasadilo, budou milimetrové vlny využívány k poskytování rozšířeného mobilního připojení v místech, jako jsou stadiony nebo nákupní centra, aby se tak zvýšila kapacita a poskytla lepší uživatelská zkušenost,“ konstatoval Cveto Gašperut, Country Manager společnosti Ericsson v České republice.

„Milimetrové vlny také umožní služby pevného bezdrátového přístupu k internetu a budou médiem pro poskytování extrémně vysokých kapacit a spolehlivých průmyslových aplikací, které se dnes stávají standardem ve vyspělých průmyslových odvětvích v České republice,“ doplnil Gašperut.

Technologie fungující na principu milimetrových vln plánuje O2 společně se svými dodavateli testovat do konce roku 2022. Nasadit je v komerčním provozu bude možné teprve ve chvíli, kdy Český telekomunikační úřad dané frekvence pro tyto účely uvolní a zároveň budou upraveny poplatky za jejich využívání.

S 5G i bez. Realme láká na cenově dostupné smartphony

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko zavede evropský kodex pro telekomunikace

Česko zavede tzv. evropský kodex pro elektronické komunikace. Ten mimo jiné umožňuje určení nových kmitočtových pásem pro sítě 5G nebo zajištění jednotného...

Výběr článků

Načítám