Hlavní obsah

S 5G i bez. Realme láká na cenově dostupné smartphony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu se na pultech tuzemských obchodů zabydlely dva nové smartphony značky Realme s číslovkou devět v názvu. Výrobce je nabízí v provedení s 4G i 5G konektivitou. Obě provedení přitom nabízí s ohledem na nižší cenovku poměrně atraktivní výbavu i vzhled.

Foto: archív výrobce

Realme 9

Článek

Společnost Realme se zapsala více do podvědomí tuzemských uživatelů v loňském roce, kdy jako první výrobce uvedla na tuzemský trh první 5G smartphone s cenovkou nižší než pět tisíc korun. Šlo o model Realme 8 5G.

Novinky s číslovkou devět jsou přímým nástupcem této úspěšné řady. Žezlo cenově nejdostupnějšího 5G smartphonu v nabídce nyní přejímá Realme 9 5G, výrobce však tentokrát zvolil jiný recept – neomezoval výkon a další parametry. Oficiálně tak jde o nejdostupnější 5G smartphone s čipem Snapdragon 695 v Evropě.

Tento procesor má dostatek výkonu i pro hraní her, ve střední třídě se chlubí nejvyšší taktovací frekvencí 2,2 GHz. Operační paměť nabízí kapacitu 4 GB, velikost úložného prostoru se liší podle zvolené verze. Za 6499 Kč je k mání 64GB varianta, za 6999 Kč pak 128GB verze.

Foto: archív výrobce

Realme 9 5G

Displej nabízí obnovovací frekvenci 120 Hz, díky čemuž se hodí i na hraní her, a úhlopříčku 6,6 palce. Rozlišení je pak 2412x1080 pixelů (Full HD+).

Vybírat je přitom možné mezi barevnými provedeními Stargaze White a Meteor Black. Zadní strana přitom díky zvlněnému holografickému designu vypadá velmi zajímavě. V pase má telefon 8,5 mm a váží 191 gramů. Navzdory relativně kompaktním rozměrům má přístroj 5000mAh baterii a nabízí rychlé 18W dobíjení.

Hlavní fotoaparát na zadní straně nabízí rozlišení 50 MPx, sekundují mu další dva objektivy – portrétní objektiv s černobílým profesionálním portrétním režimem a makroobjektiv. Oba nabízejí rozlišení 2 MPx. Vepředu se pak nachází 16MPx čelní fotoaparát.

Lákadla cenově dostupných mobilů

Testy

Kvalitnější fotoaparát, ale bez 5G

Model Realme 9, který nemá označení 5G v názvu, je paradoxně dražší. A to navzdory tomu, že se chlubí pouze 4G konektivitou. Tento model má totiž navrch v použitém fotoaparátu. Konkrétně je k dispozici 108Mpx ProLight fotoaparát, přičemž vůbec poprvé se u mobilu setkáváme s novým obrazovým snímačem Samsung ISOCELL HM6. V dané cenové kategorii by tak měla být kvalita snímků nadprůměrná.

Na zadní straně opět nechybí holografický design, který byl podle výrobce „inspirován pouštním světlem a při dopadu slunečních paprsků na kryt telefonu“. Novinka bez 5G konektivity je navíc tenčí a lehčí, v pase má pouze 7,99 mm a hmotnost činí 178 gramů. To je mimo jiné zásluha i menšího 6,4palcového displeje, který nabízí obnovovací frekvenci 90 Hz a rozlišení 2400x1080 pixelů.

Srdcem telefonu je procesor Qualcomm Snapdragon 680. Případní zájemci za variantu s 8GB operační pamětí a 128GB úložištěm zaplatí 7499 Kč, platí to přitom pro všechny tři barevné varianty – Sunburst Gold, Meteor Black a Stargaze White.

Foto: archív výrobce

Realme 9

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Příchod nejnovějších mobilů jasně naznačuje, že vysoká inflace se promítne i do cen elektroniky. Na trhu je ale celá řada zajímavých smartphonů, při jejichž...

Výběr článků

Načítám