Hlavní obsah

T-Mobile převede automaticky zákazníky na nové tarify. Kdo si připlatí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

T-Mobile představil ve středu nové tarify pro své nefiremní zákazníky, u nichž láká především na 5G internet. Ty jsou určeny i pro stávající zákazníky, kteří na ně budou chtě nechtě muset během následujících měsíců přejít. Cena tarifů se mírně zvýšila, některé byly nahrazeny verzemi s nižší cenovkou, avšak také s menším datovým limitem.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

T-Mobile stejně jako ostatní tuzemští operátoři aktualizuje svou nabídku tarifů pravidelně. Doposud ale byla praxe nastavená tak, že starší tarify automaticky po představení nových nezanikly. Sice jste si je už nemohli objednat, ale pokud jste je jednou měli aktivované, mohli jste je zpravidla používat několik let až do jejich definitivního zániku.

Pro některé zákazníky to samozřejmě bylo nevýhodné. Pokud se o svůj tarif nezajímali a pár let nesledovali nové nabídky, snadno mohli platit za službu více, než kolik stála na aktuálním trhu. Jiní na tom mohli naopak vydělat, protože při případném zdražení si drželi stále výhodnější nabídku.

Tisíce různých tarifních nabídek

Fakticky to ale znamenalo, že jen na tuzemském trhu byly tisíce různých tarifních nabídek u jednoho operátora. Právě to se s nově představenými tarify mění, T-Mobile postupně začne všechny zákazníky převádět na nové. A je jedno, zda jste si tarif sjednali před dvěma dny nebo před dvěma roky. Podpora všech starších tarifů skončí na začátku nového roku.

Stávající zákazníci budou o změně informováni prostřednictvím vyúčtování a zároveň i skrze SMS zprávu. Aby přesně viděli, co jim změna přinese, bude pro ně individuálně vygenerována speciální webová stránka, kde přehledně uvidí všechny rozdíly mezi původním a novým tarifem. Pokud lidé nebudou chtít novou nabídku využít, mohou samozřejmě se svým číslem přejít k jinému operátorovi.

Při pohledu na starší a nové ceníky je patrné, že někteří zákazníci na změně vydělají, zatímco jiní si připlatí. Například od loňského roku nabízel T-Mobile tarif s neomezeným voláním a 1 GB dat za 475 Kč. Totožný tarif se službou Pořád online, která dovoluje připojení k internetu pomalejší rychlostí i po vyčerpání limitu, pak vyšel na 500 Kč. Nová nabídka počítá už pouze s druhou zmiňovanou variantou, vyjde však na 510 Kč.

Prakticky u všech tarifů se cena zvýšila v průměru o deset až dvacet korun. S ohledem na rostoucí inflaci, skokové ceny energií, které se logicky týkají i operátorů, je ale tento nárůst v podstatě mírný.

Operátorům se daří. Loni zvýšili tržby z mobilních služeb na 41,82 miliardy Kč

Mobil

Kdo může ušetřit?

Ušetřit mohou teoreticky na svých měsíčních nákladech jedinci, kteří si z minulé generace tarifů nevybrali. Například nabídka s neomezeným voláním a 8 GB dat, která stála 675 Kč, už není vůbec k dispozici. Místo toho si lidé mohou vybrat 7GB datový limit za 670 Kč se službou Pořád online, nebo 10GB tarif za 720 Kč. Pokud tedy lidé pravidelně nevyčerpávali 8GB tarif, mohou si zvolit levnější nabídku.

„Službu Pořád online jsme představili minulý rok a od té doby přinesla významnou změnu zákaznického chování a ukončila sebeomezování v čerpání dat. Zákazníci, kteří si zapínají Pořád online, vnímají jistotu, kterou jim tato služba poskytuje, a nemusí se bát, že jim dojdou data na ty nejdůležitější aplikace. I proto jsme se rozhodli dát ji do všech nových tarifů,“ prohlásil obchodní ředitel českého T-Mobilu Maximiliano Bellassai s tím, že všechny nové tarify mají tuto službu automaticky.

V praxi se tak nemůže stát, že by se uživatelé ocitli bez mobilního připojení ve chvíli, kdy jim dojdou data. Připojí se totiž pomalejší rychlostí, což pro procházení webu, chatovací aplikace, navigaci a další internetové služby bohatě stačí.

Rychlý internet přes 5G už v Česku nabízí i virtuální operátoři

Mobil

Neomezené tarify

Změny se týkají i neomezených tarifů, ke kterým operátor přidá navíc další benefity. Například internetovou televizi T-Mobile TV Mini, neomezené mezinárodní hovory či datový roaming mimo země EU. Kompletní nabídku nových tarifů, včetně těch pro studenty a seniory, naleznete v tabulkách níže.

Společným prvkem všech nových tarifů je podpora 5G připojení. „Technologie 5G představuje novou etapu ve vývoji mobilní komunikace, poskytuje vyšší kapacitu přenosu dat, je efektivnější a bezpečnější. Nároky na rychlé a neustálé sdílení dat rostou a 5G dokáže tuto potřebu řešit. Věříme, že digitální budoucnost je tu pro všechny a naším cílem je, aby na ni naši zákazníci mohli přejít co nejdříve,“ vyzdvihl jednu z hlavních předností Bellassai.

Ten zároveň prozradil, že do konce letošního roku bude mít T-Mobile v provozu už 2200 vysílačů šířících mobilní sítě páté generace pro pokrytí co největší populace.

Noví zákazníci mohou od středy pořídit již jen nové 5G tarify.

Tarify Pořád online s datovým limitem

1 GB Plus2 GB Plus4 GB Plus5 GB Plus6 GB Plus7 GB Plus10 GB Plus
510 CZK535 CZK585 CZK620 CZK645 CZK670 CZK720 CZK
Neomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMS
1 GB2 GB4 GB5 GB6 GB7 GB10 GB
Pořád onlinePořád onlinePořád onlinePořád onlinePořád onlinePořád onlinePořád online
5G5G5G5G5G5G5G

Neomezené 5G tarify

Neomezeně XLNeomezeně 2XLNeomezeně 3XLNeomezeně 4XLNeomezeně 5XL
930 CZK1030 CZK1140 CZK1340 CZK1640 CZK
Neomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMS
∞ GB (10 Mbps)∞ GB (10 Mbps)∞ GB (20 Mbps)∞ GB (Plná rychlost)∞ GB (Plná rychlost)
+ 15 GB plná rychlost+ 30 GB plná rychlost+ 40 GB plná rychlost--
5G5G5G5G5G
T-Mobile TV MiniT-Mobile TV MiniT-Mobile TV MiniT-Mobile TV MiniT-Mobile TV Mini
100 mezinárodních minut1000 mezinárodních minutNeomezené mezinárodní minuty
500 MB roaming mimo EU

5G Tarify pro juniory, studenty i seniory

Student PlusStudent neomezeněStudent neomezeně XLJuniorSenior
480 CZK700 CZK905 CZK275 CZK255 CZK
Neomezené volání a SMSNeomezené volání a SMSNeomezené volání a SMS150 + 150Neomezené volání a SMS
10 GB∞ GB (10 Mbps)∞ GB3 GB1 GB
Pořád online+ 15 GB plná rychlostPořád onlinePořád onlinePořád online
5G5G5G5G5G

Anketa

Líbí se vám nové tarify od T-Mobilu?
Ano, určitě si vyberu.
4,5 %
Nevím, nejprve prostuduji konkurenční nabídky.
7,7 %
Ne, dosavadní tarify byly lepší.
87,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9286 čtenářů.

Reklama

Související články

O2 spustilo svou první kampusovou 5G síť

Operátor O2 spustil tento týden svou první kampusovou síť založenou na mobilní technologii 5G. Bude ji využívat výrobce senzorů a měřáků pro měření tlaku plynů...

Výběr článků

Načítám