Hlavní obsah

Čeští operátoři již rozdali uprchlíkům z Ukrajiny na 10 000 SIM karet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet českých mobilních SIM karet s nabitým kreditem, které distribuovali tuzemští operátoři uprchlíkům před válkou z Ukrajiny, v nejbližší době přesáhne 10 000. Operátoři se dohodli s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), že za stát převezme roli koordinátora pomoci. Řekl to prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Provozovatelé mobilních sítí budou podle něj zároveň posilovat pokrytí v místech uprchlických táborů, pokud by v nich signál nebyl dostatečný. Několik mobilních základnových stanic již poslali na hranice s Ukrajinou.

Spolupráce bude podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) spočívat především v tom, že MPO bude jasně definovat, jaká pomoc, v jakém množství a kde je ze strany státu potřeba. Cílem spolupráce pak bude zajistit v první řadě maximum potřebných informací pro ukrajinské uprchlíky a co nejlepší spojení s rodinami v jejich vlasti.

Další rána pro dezinformační weby. Blokují je už i mobilní operátoři

Internet a PC

„Operátoři také budou aktivně rozesílat SMS všem ukrajinským číslům, která se přihlásí do českých mobilních sítí s informacemi o možnostech pomoci,” uvedl Grund.

Firmy již dříve uvedly, že budou přes charitativní organizace uprchlíkům nabízet i mobilní telefony, nabíječky nebo powerbanky. Umožnili také bezplatné volání na Ukrajinu nebo bezplatný roaming pro volání z Ukrajiny.

V Česku je v současnosti asi 15 milionů aktivních mobilních SIM karet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám