Hlavní obsah

Další rána pro dezinformační weby. Blokují je už i mobilní operátoři

Česká Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) informovala, že od úterý blokuje na žádost vlády a Národního centra kybernetických operací vybrané dezinformační weby. Tuzemští operátoři se tak připojili ke sdružení CZ.NIC, které již v minulém týdnu zablokovalo osm vybraných dezinformačních webů, které představovaly ohrožení národní bezpečnosti v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spolupráce operátorů je při blokacích dezinformačních webů klíčová. Sdružení CZ.NIC totiž mohlo zablokovat pouze české domény – konkrétně stránky Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Proti tomu operátoři mohou blokovat i weby, které mají jinou než českou koncovku. Asociace oznámila, že od úterý jsou blokovány internetové adresy cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu a Zvedavec.org.

Zablokování zabralo. Návštěvnost dezinformačních webů klesla na polovinu

Internet a PC

Asociace weby zablokovala na žádost vlády z minulého týdne. Zákonodárci v pátek vyzvali „všechny relevantní subjekty k přijetí potřebných opatření vedoucích k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatelstva ČR směrem k ospravedlnění a schvalování aktuální ruské vojenské agrese vůči Ukrajině“.

„Výzva příslušných státních orgánů zdůrazňuje mimořádnost a naléhavost situace v podobě probíhající agrese ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny. Hrozbu ohrožení národní bezpečnosti České republiky představuje šíření nepravdivých a zavádějících informací, které slouží agresorovi k obelhávání a manipulování obyvatel České republiky s cílem ospravedlnit a schvalovat aktuální agresi proti Ukrajině,“ prohlásil prezident APMS Jiří Grund.

Zakládajícími členy APMS jsou operátoři O2, T-Mobile a Vodafone.

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů

Domácí

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Vnitro zveřejňuje největší dezinformátory

Stát chce aktivněji potírat dezinformace a falešné zprávy šířené v Česku ve spojitosti s ruskou invazí na Ukrajině. „Intenzivně se tím problémem zabýváme,...

Výběr článků

Načítám