Hlavní obsah

Komise pro cenné papíry žene Muska k soudu. Chce ho donutit vypovídat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Terčem vyšetřování americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) se stal Elon Musk, a to kvůli převzetí společnosti a stejnojmenné sociální sítě Twitter, která nyní nese označení X. Upozornila na to agentura Reuters s tím, že komise posuzuje hlavně to, zda se americký multimiliardář nedopustil porušení federálních zákonů o cenných papírech, když Twitter vloni na podzim koupil za 44 miliard dolarů, v přepočtu zhruba bilion korun.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Elon Musk

Článek

Celý případ se táhne již několik měsíců. Společnost Twitter sice přestala již letos na jaře existovat jako samostatný podnik, nyní je součástí nástupnické firmy X Corp. Obchod z minulého roku ale i přesto SEC stále zajímá.

Komisi zajímá především to, jak převzetí Twitteru probíhalo. Musk totiž nejprve získal menšinový podíl v této sociální síti, což se však úřady dozvěděly až později – v dubnu roku 2022. V ten samý měsíc americký multimiliardář oznámil, že plánuje celkové převzetí Twitteru, byť se později snažil z obchodní dohody vyvázat.

Kvůli tomu mu dokonce hrozila soudní dohra, kdy někdejší vlastníci Twitteru tlačili na prodej za dohodnutých podmínek. Musk nakonec souhlasil a v říjnu 2022 sociální síť převzal, načež započala restrukturalizace firmy. Z původních 8000 zaměstnanců jich zůstalo pouze 1500.

Síť X se dál potácí v problémech. Příjmy někdejšího Twitteru se snižují každý měsíc

Internet a PC

SEC prý Muska obtěžuje

Muska oslovili komisaři kvůli vyšetřování až v letošním roce, v květnu jej pozvali k výslechu – chtěli získat jeho svědectví ohledně průběhu celého obchodu. Musk nejprve souhlasil, ale pak otočil a obvinil SEC z „obtěžování“, protože všechna potřebná data již údajně komisaři mají.

Po měsících dalších přestřelek se SEC obrátil v pátek na soud, který by měl Muska donutit vypovídat, jak upozornila agentura Reuters.

S komisí se Musk dostal do křížku již v roce 2018, kdy se nechal slyšet, že akcie Tesly stáhne z burzy. SEC to označil za porušení zákonů o cenných papírech a udělil Tesle i Muskovi pokutu 20 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 446 milionů korun.

Od té doby Elon Musk opakovaně kritizuje SEC a burcuje k reformě celého systému.

Na Twitter jen za peníze. Musk chce zpoplatnit přístup všem

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám