Hlavní obsah

Síť X se dál potácí v problémech. Příjmy někdejšího Twitteru se snižují každý měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíční příjmy sociální sítě X, která se dříve jmenovala Twitter, jsou stále neuspokojivé a každý měsíc se snižují. Vyplývá to z dat analytické společnosti Guideline, kterou citovala agentura Reuters. Generální ředitelka Linda Yaccarinová se přitom na konci září chlubila, že se na platformu vrátili inzerenti.

Foto: repro Twitter

Logo sociální sítě X dříve nazývané Twitter

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na data analytiků informovala, že příjmy sítě X se každý měsíc snižují až o 55 procent.

Guideline sleduje výdaje na reklamu od hlavních reklamních agentur. V rámci těchto dat analytická společnost zaznamenala, že v prosinci 2022 klesly příjmy společnosti X z reklamy v USA meziročně o rekordních 78 procent. Stalo se tak pouhý měsíc poté, co se kormidla ujal nový majitel Elon Musk.

V současnosti je situace o něco lepší, ale důvod k úsměvu Musk rozhodně nemá. Klesající příjmy byly patrné každý měsíc až do letošního srpna, kdy šlo v meziročním srovnání o 60% pokles. Data za září ještě nejsou k dispozici.

Inzerenti se na síť X vrátili. Příští rok budeme v zisku, tvrdí Yaccarinová

Internet a PC

Novopečená šéfka sítě X Yaccarinová přitom na konci září tvrdila, že díky změnám provedeným v poslední době si tuto platformu inzerenti opět výrazně oblíbili. Podle ní se za posledních 12 týdnů – tedy i za srpen, kdy analytici data od reklamních agentur zpřístupnili – na síť X vrátilo asi 1500 inzerentů.

V praxi to podle ní znamená, že by mělo platformu využívat 90 % největších inzerentů na světě. „Rychlost změn a rozsah ambicí v X je dechberoucí, nic podobného nikde jinde neexistuje,“ prohlásila Yaccarinová na kalifornské konferenci Vox Media’s Code v Dana Pointu.

Navzdory ekonomicky složité situaci v letošním roce Yaccarinová předpokládá, že již příští rok by se síť X měla vrátit k zisku.

Masivní propouštění

Společnost Twitter, která byla provozovatelem stejnojmenné platformy, přestala již letos na jaře existovat jako samostatný podnik. Nyní je součástí nástupnické firmy X Corp miliardáře Elona Muska. Ten firmu Twitter loni na podzim koupil za zhruba 44 miliard dolarů (tehdy asi bilion Kč), do té doby se s jejími akciemi obchodovalo na burze.

Musk v létě přiznal, že finanční bilance není vůbec veselá. „Stále máme záporný peněžní tok kvůli zhruba 50% poklesu příjmů z reklamy a velkému dluhovému zatížení. Potřebujeme dosáhnout kladného peněžního toku, než budeme mít luxus myslet na cokoliv jiného,“ prohlásil Musk.

Právě kvůli negativním hospodářským výsledkům začal Musk už loni masivně propouštět. V minulosti multimiliardář propouštění ospravedlňoval úbytkem inzerentů v loňském roce, protože právě z inzerce má sociální síť drtivou většinu příjmů.

Společnost se kvůli tomu dostala do velké ztráty a podle Muska má nyní pouze 1500 zaměstnanců, což je výrazně méně než před rokem, kdy jich bylo téměř 8000. Na síti se v poslední době stále častěji objevují dezinformace, projevy nenávisti a další nežádoucí obsah.

Foto: Leah Millis, Reuters

Elon Musk

Na Twitter jen za peníze. Musk chce zpoplatnit přístup všem

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám