Hlavní obsah

Inzerenti se na síť X vrátili. Příští rok budeme v zisku, tvrdí Yaccarinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dana Point

V nadcházejícím roce by se mohla sociální síť X vrátit k zisku. Předpokládá to alespoň nová generální ředitelka této platformy Linda Yaccarinová, která o směřování bývalého Twitteru hovořila na kalifornské konferenci Vox Media's Code v Dana Pointu. Ve funkci je nicméně teprve 100 dní.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitelka sítě X Linda Yaccarinová

Článek

Novopečená šéfka sítě X konstatovala, že díky provedeným změnám v poslední době si tuto platformu inzerenti opět výrazně oblíbili. Podle ní se za posledních 12 týdnů na síť X vrátilo asi 1500 inzerentů. V praxi to znamená, že by mělo platformu využívat 90 % největších inzerentů na světě.

„Rychlost změn a rozsah ambicí v X je dechberoucí, nic podobného nikde jinde neexistuje,“ prohlásila Yaccarinová.

Navzdory ekonomicky složité situaci v letošním roce Yaccarinová předpokládá, že již příští rok by se síť X měla vrátit k zisku.

Musk se snaží zachránit Twitter, výrazně snížil cenu za reklamu

Internet a PC

Právní spory

Pozitivní výhledy by ale mohly zkomplikovat právní spory, se kterými se síť X v současnosti potýká. Žalobci tvrdí, že firma nezaplatila nájemné za své kanceláře a má dluhy v řádech milionů dolarů vůči tisícům propuštěných zaměstnanců.

V další žalobě se hudební vydavatelství dožadují odškodnění ve výši 250 milionů dolarů, tedy v přepočtu bezmála 5,5 miliardy korun. Ve skupině 17 hudebních vydavatelů, kteří se k žalobě připojili, jsou například Sony Music Publishing a Universal Music Publishing Group.

Hudební vydavatelství v ní tvrdí, že „k rozsáhlému porušování autorských práv dochází kvůli tomu, že správci Twitteru nečiní dostatečné kroky k potírání porušování autorských práv uživateli Twitteru“.

Jisté je tedy to, že před 59letou Yaccarinovou, která dříve pracovala jako reklamní manažerka v mediální společnosti NBCUniversal, leží velmi nelehký úkol.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Elon Musk

Twitter jako firma už neexistuje

Společnost Twitter, která byla provozovatelem stejnojmenné platformy, přestala již před časem existovat jako samostatný podnik a je součástí nástupnické firmy X Corp miliardáře Elona Muska. Ten firmu Twitter loni na podzim koupil zhruba za 44 miliard dolarů (tehdy asi bilion Kč), do té doby se s jejími akciemi obchodovalo na burze.

Musk v létě přiznal, že finanční bilance Twitteru není vůbec veselá. „Stále máme záporný peněžní tok kvůli zhruba 50% poklesu příjmů z reklamy a velkému dluhovému zatížení. Potřebujeme dosáhnout kladného peněžního toku, než budeme mít luxus myslet na cokoliv jiného,“ prohlásil Musk na Twitteru.

Právě kvůli negativním hospodářským výsledkům začal Musk už vloni masivně propouštět. Masivní propouštění multimiliardář v minulosti ospravedlňoval úbytkem inzerentů v loňském roce, protože právě z inzerce má sociální síť drtivou většinu příjmů. Twitter se kvůli tomu dostal do velké ztráty.

Podle Muska má Twitter nyní pouze 1500 zaměstnanců, což je výrazně méně než před rokem, kdy jich měl téměř 8000. Kvůli tomu se na síti častěji objevují dezinformace, projevy nenávisti a další nežádoucí obsah.

První úkol nové šéfky Twitteru, musí se vypořádat s miliardovou žalobou

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám