Hlavní obsah

Apple nebyl první, přesto jsou z nové vychytávky všichni nadšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte se ani dotknout displeje, stačí dvakrát poklepat prsty. Právě nové ovládají je jedním z hlavních lákadel u nových chytrých hodinek Watch Series 9 a Watch Ultra 2, které začala v pátek společnost Apple oficiálně prodávat. Nejde však o vynález amerického technologického giganta, konkurence jej již nabízí, a to i pro starší modely. A navíc podporuje daleko více gest.

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 9Video: archiv výrobce

 
Článek

Nové hodinky s logem nakousnutého jablka sice vypadají na první pohled stejně jako předchozí generace, nabízejí ale úplně nový způsob ovládání – dvojité poklepání (double tap). To je v praxi velmi užitečné, například pro přijetí hovoru se nemusíte dotýkat dotykové obrazovky, jednoduše dvakrát poklepete palcem a ukazovákem na sebe na té ruce, na které nosíte hodinky. Využít se to dá i na další funkce hodinek, zastavení hudby, budíku apod.

Upírat pohodlnost tohoto nového ovládání novým modelům od společnosti Apple nikdo nechce – sluší se nicméně podotknout, že jihokorejský Samsung s gesty přišel o něco dříve. Jako první dostaly tuto vychytávku hodinky Galaxy Watch6, které si odbyly premiéru letos v srpnu.

Foto: ilustrační foto

Hodinky Galaxy Watch6 os Samsungu

Nejlepší hodinky od Applu také mezigeneračně zlevnily

Hardware

I pro starší modely

Ještě možná zajímavější je to, že grafická nadstavba One UI Watch 5 přinesla podporu gest i do starších hodinek od Samsungu. To je zásadní rozdíl proti Applu, který svou novou technologii ovládání nabízí skutečně jen v rámci nejnovějších modelů.

U modelů od Samsungu to funguje tak, že jedním poklepáním dvou prstů o sebe zvolíte další položku v menu, dvojitým poklepáním se vrátíte na předchozí položku. Sevřít můžete i pěst, čímž volbu potvrdíte. Dvojitým sevřením vyvoláte akční nabídku, prostřednictvím které můžete ovládat další funkce.

Velkou výhodou je i to, že si funkce pro jednotlivá gesta můžete nastavit sami. Mohou tedy dělat úplně něco jiného, než je popsáno výše. Uživatel si dokonce může nastavit i to, že gesta budou aktivní pouze v některých případech, například po poklepání na bok hodinek. Ovládání chytrých hodinek od Samsungu si tak můžete velmi usnadnit.

Atraktivnější cenovka

Samsung nabízí nejnovější hodinky Watch6 od 7490 Kč, respektive od 9990 Kč v případě prémiové varianty s přídomkem Classic v názvu. Cenovky jsou tedy o několik tisíc atraktivnější než v případě novinek s logem nakousnutého jablka.

Pro srovnání: Cena nejnovějšího modelu Apple Watch Series 9, který podporuje dvojité poklepání, startuje na 11 490 Kč. Za prémiové provedení Watch Ultra 2 si americký technologický gigant naúčtuje 22 990 Kč.

Foto: archiv výrobce

Apple Watch Series 9

Foto: archív výrobce

Apple Watch Ultra 2

Horší načasování zvolit nemohli. Pracovníci Applu zahájili celostátní stávku

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Apple Watch Ultra 2, Apple Watch Series 9, Samsung Galaxy Watch6

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám