Hlavní obsah

Trh nositelné elektroniky roste. A to ještě nepřišly novinky od Applu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejci a výrobci si mohou oddychnout, poptávka po nositelné elekronice začala opět růst. Vyplývá to z informací analytické společnosti International Data Corporation (IDC). Pozitivní zprávy přišly překvapivě ještě předtím, než společnost Apple uvedla na trh dvoje nové chytré hodinky a sluchátka. Právě tento americký výrobce je totiž zpravidla považován za hlavní hnací motor celého segmentu.

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 9Video: archiv výrobce

 
Článek

Během druhého čtvrtletí letošního roku se podle IDC zvýšil globální prodej nositelné elektroniky o 8,5 procenta v meziročním srovnání. Celkově bylo prodáno 116,3 milionu přístrojů v rámci tohoto segmentu trhu.

Růst netrpělivě vyhlíželi prodejci i samotní výrobci, neboť předchozí dvě čtvrtletí vykazovaly pokles prodeje – a to dokonce i po započítání obchodů z klíčového předvánočního trhu.

Jedním z hlavních faktorů tohoto vzestupu byly podle analytiků klesající ceny nositelné elektroniky. Způsobeny byly nejen ostrou konkurencí mezi jednotlivými výrobci, ale také nejrůznějšími akcemi u samotných prodejů.

Ve stínu nových iPhonů. Apple ukázal i další novinku, která stojí za pozornost

Mobil

Novinky od Applu

IDC nyní předpovídá, že do konce roku 2023 dosáhne celkový prodej nositelné elektroniky 520 milionů prodaných přístrojů, což představuje meziroční nárůst o 5,6 procenta.

Podpořit by to měla především společnost Apple, která patří pravidelně na přední příčky nejpopulárnějších výrobců. Ta uvede na trh již tento týden v pátek nová sluchátka AirPods Pro druhé generace s USB-C konektorem. Případné zájemce vyjdou na 6790 Kč.

Představení sluchátek Apple AirPods Pro (2023)Video: archív výrobce

Ve stejný den se začnou také oficiálně prodávat dvoje chytré hodinky s logem nakousnutého jablka. Řeč je o Watch Series 9, což je nástupce nejprodávanější série hodinek od Applu, a prémiovém modelu Watch Ultra 2.

Zájem se přitom očekává velký. Hodinky Apple Watch Ultra 2 jsou totiž levnější než předchůdce. Případné zájemce vyjdou na 22 990 Kč, první generace přitom byla ještě o dva tisíce dražší. V případě modelu Watch Series 9 startuje cenovka na 11 490 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple Watch Ultra 2

Foto: archiv výrobce

Apple Watch Series 9

Nadějná budoucnost

Chytrá sluchátka budou tvořit téměř dvě třetiny tohoto trhu, s očekávaným růstem prodeje o 4,5 procenta, čímž se dostanou na 320,7 milionu prodaných přístrojů.

Na druhém místě budou chytré hodinky, které by měly tvořit téměř třetinový podíl na trhu, s očekávaným růstem prodeje o 11,3 procenta, což by mělo představovat 165,4 milionu prodaných přístrojů.

Podle prognóz IDC by navíc měl globální prodej nositelné elektroniky vzrůst na impozantních 625,4 milionu prodaných přístrojů za rok, a to do roku 2027. Průměrné roční tempo růstu by tak představovalo téměř pětiprocentní nárůst, což naznačuje nadějnou budoucnost pro tento sektor trhu.

Apple odhalil čtyři nové iPhony 15. A to není všechno

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám