Hlavní obsah

Za redukci k iPhonům 15 chce Apple 890 Kč. V obchodech stojí dvě stovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně s novými iPhony 15 se v nabídce oficiálního internetového obchodu Applu objevila i zcela nová položka – adaptér USB-C/Lightning, který by měl lidem usnadnit přechod na nové nabíjecí rozhraní jablečných telefonů. Jak už bývá u amerického technologického gigantu obvyklé, novinka je výrazně dražší, než bývá zvykem.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

Využít USB-C napájecí konektor místo tradičního rozhraní lightning se Apple odhodlal u iPhonů 15 kvůli tlaku Evropské unie (EU). Ta po výrobcích smartphonů požaduje, aby od příštího roku využívali výhradně rozhraní USB-C.

Apple na to zareagoval i nabídkou nového příslušenství, jako je právě zmiňovaná redukce. „Adaptér USB-C/Lightning umožňuje připojit lightning doplňky k iPhonu nebo iPadu s USB‑C. Jediný adaptér poslouží ke třem klíčovým funkcím: nabíjení, přenosům dat a přenosu zvuku. K větší odolnosti adaptéru přispívá opletený kabel,“ láká na novinku společnost Apple ve svém oficiálním internetovém obchodě.

Nové iPhony 15 mají nižší cenovky. Předprodej odstartuje v pátek

Mobil

V praxi jde skutečně o užitečný doplněk pro jedince, kteří se chystají přejít na některý z nových iPhonů 15. Ty totiž mají nově USB-C konektor, a tak k nim nelze připojit starší příslušenství, které bylo kompatibilní s předchozími generacemi jablečných telefonů. Ty totiž využívaly zmiňovaný standard lightning.

S pomocí této redukce je to však hračka – snadno připojíte externí disky, nabíječky a další příslušenství, které je vybaveno rozhraním lightning. Snad jedinou vadou na kráse je tak pořizovací cenovka, Apple si totiž za redukci naúčtuje 890 Kč.

Foto: repro Apple

Redukce k novým iPhonům 15

Není redukce jako redukce

Podobné redukce se prodávají běžně již několik let, byť primárně byly určeny pro lidi, kteří chtěli nabíjet iPady nabíječkou určenou pro iPhony, případně přecházeli z iPhonu na nějaký konkurenční smartphone s USB-C konektorem. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny takovýchto redukcí startují už na 179 Kč.

Nejde přitom o ojedinělou nabídku, za méně než dvě stovky je jich na výběr hned několik. Umí přitom přesně to, co popisuje Apple ve svých propagačních materiálech, tedy nabíjet i přenášet data.

Vzhledem k tomu, že nejde o žádnou sofistikovanou součástku, ale skutečně jen přechodku, nemá příliš smysl za dražší řešení připlácet. Podobné přechodky od alternativních výrobců koneckonců nabízejí v Česku běžně i partnerské prodejny Applu.

Na trhu jsou i levnější redukce, narazili jsme například na verzi za 79 Kč, ale ty zpravidla umí telefon pouze nabíjet, nikoliv přenášet data. Vhodnou volbou tedy rozhodně nebudou.

Dát si pozor je nutné také při výběru na obrácené redukce, tedy na ty, které mají jako samce rozhraní lightning a jako samici USB-C konektor. Jde o přesně opačnou redukci, než jakou u iPhonů 15 využijete.

Foto: archív výrobce

USB-C redukce, které zvládají přenos dat, stojí méně než dvě stovky.

Foto: archív výrobce

Tato redukce není k iPhonům 15 vhodná, má porty přesně obráceně, než je potřeba.

Kolečka za 20 990 Kč

Apple je pověstný tím, že si účtuje za originální doplňky a kabely velmi vysoké ceny. V roce 2021 způsobil tento technologický gigant rozruch čisticím hadříkem, který vyšel případné zájemce na 590 Kč. Podobné utěrky z mikrovlákna, které se chlubí nanoochranou, se totiž běžně prodávají za méně než sto korun.

Pravda nicméně je, že na sobě nemají logo nakousnutého jablka. „Měkkým čisticím hadříkem z neabrazivního materiálu bezpečně a účinně očistíte jakýkoli displej Apple včetně skla s nanotexturou,“ láká americká společnost dodnes ve svém oficiálním internetovém obchodě.

Foto: repro Apple

Čisticí hadřík od Applu

Je nicméně pravdou, že Apple umí napálit cenu ještě více. Například pro Mac Pro můžete jako příslušenství koupit sadu čtyř koleček za 20 990 Kč. Nožičky pro totožný stolní počítač pořídíte levněji, stojí „jen“ 8990 Kč. I to je ale pěkná pálka…

Kolečka i nožičky jsou ale aktuálně v oficiálním obchodu Applu nedostupné.

Foto: repro Apple

Kolečka k Macu Pro

Foto: repro Apple

Nožičky k Macu Pro

Apple má vlastní čisticí hadřík. Cena je absurdní, čeká se na něj měsíc

Internet a PC

Reklama

Související články

KVÍZ: Co všechno doopravdy víte o iPhonech?

Společnost Apple svolala na příští týden velkou tiskovou konferenci, na které bude ukazovat novinky pro druhou polovinu roku. Prim podle očekávání bude hrát...

Výběr článků

Načítám