Hlavní obsah

Dva spolupracovníci zakladatele burzy FTX přiznali u soudu vinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Nassau

Dva klíčoví spolupracovníci zakladatele burzy FTX Sama Bankmana-Frieda se u soudu v USA přiznali k obvinění z trestných činů souvisejících s krachem kryptoměnové burzy FTX. Výměnou za spolupráci s americkou prokuraturou doufají v mírnější tresty. S odkazem na vyjádření soudce Damiana Williamse o tom ve čtvrtek informovala agentura AP.

Foto: Dante Carrer, Reuters

Samuel Bankman-Fried

Článek

Carolyn Ellisonová působila jako generální ředitelka společnosti Alameda Research, obchodní firmy založené Bankmanem-Friedem. Gary Wang s ním spoluzaložil FTX, pracoval jako technologický ředitel. Podle soudu se přiznali k podílu na „podvodu, který přispěl ke kolapsu FTX“. Soudce vyzval další lidi, kteří se na podvodu podíleli, aby se urychleně obrátili na soud.

Ellisonová a Wang podle AP podepsali dohodu o spolupráci se soudem v pondělí. Přiznali se k podvodům s cennými papíry a komoditními podvody výměnou za zmírnění trestu.

V době zveřejnění informace o přiznání byl Bankman-Fried právě na cestě do Spojených států. Bahamský soud ve středu schválil jeho vydání do USA, kde čelí mimo jiné obvinění z podvodu, konspirace a praní špinavých peněz. Hrozí mu tak desítky let vězení. Třicetiletý Bankman-Fried byl na Bahamách, kde žil a kde má FTX sídlo, zadržen začátkem minulého týdne.

Soud schválil vydání zakladatele FTX do USA. Hrozí mu 115 let vězení

Internet a PC

Americké úřady tvrdí, že Bankman-Fried tajně převáděl prostředky klientů FTX do své společnosti Alameda Research a používal je k nezveřejněným rizikovým investicím, okázalým nákupům nemovitostí a velkým politickým darům.

Bankman-Fried původně tvrdil, že se hodlá vydání do USA bránit. Jeho právní zástupci nicméně již v pondělí uvedli, že svůj postoj změnil. Podle agentury Bloomberg za tím zčásti stojí naděje, že v USA dosáhne propuštění na kauci.

Burza FTX minulý měsíc vyhlásila bankrot. Bankman-Fried připustil, že při řízení pochybil a že nedokázal pádu FTX zabránit. Odmítl ale, že chtěl někoho podvést.

Udělal jsem spoustu chyb, sypal si popel na hlavu bývalý šéf kryptoburzy FTX

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám