Hlavní obsah

Soud schválil vydání zakladatele FTX do USA. Hrozí mu 115 let vězení

Nassau

Bahamský soud ve středu schválil vydání zakladatele a bývalého ředitele kryptoměnové burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda do Spojených států, kde čelí obvinění z podvodu. Informovala o tom agentura Bloomberg. Bankman-Fried ve středu soudu sdělil, že se vzdává svého práva bránit se vydání. V USA mu hrozí trest až 115 let vězení.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Samuel Bankman-Fried na cestě k soudu

Článek

Třicetiletý Bankman-Fried byl na Bahamách, kde žije a kde má FTX sídlo, zadržen začátkem minulého týdne. V USA čelí mimo jiné obvinění z podvodu, konspirace a praní špinavých peněz. Hrozí mu tak desítky let vězení.

Americké úřady tvrdí, že Bankman-Fried tajně převáděl prostředky klientů FTX do své společnosti Alameda Research a používal je k nezveřejněným rizikovým investicím, okázalým nákupům nemovitostí a velkým politickým darům.

Bankman-Fried původně tvrdil, že se hodlá vydání do USA bránit. Jeho právní zástupci nicméně již v pondělí uvedli, že svůj postoj změnil. Podle agentury Bloomberg za tím zčásti stojí naděje, že v USA dosáhne propuštění na kauci.

Žili si jako boháči. Lidé ze zkrachovalé burzy FTX nakoupili nemovitosti za miliardy

Internet a PC

Pád bitcoinu i dalších kryptoměn

Burza FTX minulý měsíc vyhlásila bankrot. Bankman-Fried připustil, že při řízení pochybil a že nedokázal pádu FTX zabránit. Odmítl ale, že chtěl někoho podvést.

Na pád FTX doplatil prakticky celý svět kryptoměn, příkladem budiž výrazný propad bitcoinu. Ještě před krachem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, následně se však hodnota propadla až pod 400 000 korun, což byl nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Ve čtvrtek ráno činil kurz pouze 382 600 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota byla 1 076 440 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna na světě připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Z propadu digitálních aktiv a problémů kryptoburz profitují konkurzní právníci

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám