Hlavní obsah

Bitcoin se stále drží na rekordních kurzech. Posílily i další kryptoměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový týden odstartoval bitcoin kurzem 842 031 Kč, což je jedna z nejvyšších hodnot letošního roku, ale zároveň i za posledních 12 měsíců. O desítky procent ovšem v uplynulých dnech posilovaly také další kryptoměny. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Letošní rok nejznámější kryptoměna na světě odstartovala na 380 890 Kč. V první polovině listopadu se ale kurz vyšplhal až na 866 103 Kč, což je letošní rekord. Naposledy měla nejznámější kryptoměna na světě takovou hodnotu v květnu 2022.

Zmiňovaný kurz 842 031 Kč, kterým bitcoin tento týden odstartoval, stále patří k těm nejvyšším v letošním roce. Připomeňme, že se v minulém týdnu totiž nejznámější kryptoměna na světě propadla až pod pomyslnou 800tisícovou hranici.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední rok

Bitcoin využívá 210 milionů lidí, žádná kryptoměna není populárnější

Internet a PC

V pondělí odpoledne se jedna virtuální mince obchodovala za 839 807 Kč. „Za poslední měsíc cena bitcoinu vzrostla o 25 %. Na trhu se přitom zatím nestalo nic zásadního. Aktuální růst je tedy zejména způsoben zprávami o bitcoinovém ETF a jeho potenciálním schválení. Zajímavé je také načasování této zprávy, která přichází před očekávaným bitcoin halvingem (tzv. dalším půlením bitcoinu, pozn. red.). Ta nás čeká na jaře 2024,“ prohlásil pro Novinky.cz Štěpán Uherík, finanční ředitel společnosti SatoshiLabs, která vyrábí kryptopeněženky Trezor.

„Kurz bitcoinu obecně řídí podle běžné tržní síly, jako je nabídka a poptávka. ETF aktuálně žene poptávku nahoru. Nabídka bitcoinu ovšem v čase klesá skrze takzvané půlení bitcoinu (halving). Přidejme k tomu lidskou psychologii, kdy spekulanti chtějí rychle zbohatnout, a máme kombinaci, která vytváří to, co můžeme pozorovat i nyní. Fantastické titulky o bitcoinu, které způsobují krátkodobé investiční davové šílenství. Neměl by se ale zastínit fakt, že bitcoin od svého vzniku v průměru vcelku stabilně roste,“ doplnil Uherík.

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Kryptoměny rostou o desítky procent

Bitcoin přitom není jedinou kryptoměnou, jejíž hodnota se během pár týdnů zvýšila o desítky procent. „Mezi nejvýkonnějšími kryptoměnami na eToro byla minulý týden Fetch.ai, jejíž cena vzrostla o necelých 20 %, protože řada dalších kryptoaktiv souvisejících s umělou inteligencí a dalších investic zaznamenala během týdne silnou výkonnost,“ komentoval aktuální vývoj Simon Peters, analytik kryptotrhů v eToro.

Výrazný nárůst hodnoty jsme mohly sledovat také v případě etherea. Druhá nejznámější kryptoměna se ještě před měsícem obchodovala za 38 088 Kč, v první polovině listopadu to však bylo už za 49 065 Kč, což je nejvyšší hodnota za letošní rok.

Tento týden v pondělí odpoledne se jedna virtuální mince nabízela za 45 862 Kč. Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

„Aktuálně je zajímavé porovnání výkonu dvou nejznámějších kryptoměn, bitcoinu a etherea. Nejdříve to dlouho vypadalo, že tuto ‚rally‘ potáhne bitcoin a ethereum bude ztrácet. Důvodem byl fakt, že se mluvilo pouze o bitcoinovém ETF a u etherea bylo ticho po pěšině,“ podotkl Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate.

To se však v první půlce listopadu změnilo. „Ve čtvrtek 9. listopadu ale pronikla na veřejnost informace, že si Blackrock zaregistroval společnost s názvem iShares Ethereum Trust. Jak už napovídá název, jedná se o první krok pro potenciální žádost o ethereové ETF. Tato informace vrátila krev do žil fanouškům etherea a to si během jednoho dne připsalo 12 %. Blackrock situaci nekomentoval a zatím je vše spíše na úrovni spekulace. Bude ale zajímavé sledovat, jak se celá situace vyvrbí,“ doplnil Valihrach.

Nejde jen o bitcoin. Které kryptoměny jsou mezi Čechy nejpopulárnější?

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin raketově roste, pokořil letošní rekord

Ne nejvyšší hodnotu za celý letošní rok se ve čtvrtek vyšplhal kurz bitcoinu, nejznámější kryptoměna na světě se odpoledne obchodovala za více než 860 000 Kč....

Výběr článků

Načítám