Hlavní obsah

Bitcoin využívá 210 milionů lidí, žádná kryptoměna není populárnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin po celém světě využívá 210 milionů lidí, což z něj dělá nejpopulárnější kryptoměnu na světě. Držitelů kryptoměn je ale daleko více, dohromady v globálním měřítku již 425 milionů. Celková hodnota trhu se v současnosti pohybuje okolo 28,9 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Henley & Partners.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ze zmiňovaných 425 milionů lidí vlastní majetek v kryptoměnách v hodnotě alespoň jednoho milionu dolarů (22,75 milionu korun) jen 88 000 lidí. Miliardu – případně ještě vyšší sumu – má proinvestovanou v kryptoměnách podle analýzy Henley & Partners jen 22 jedinců.

Nejpopulárnější kryptoměnou na světě je bitcoin, který využívá 210 milionů lidí. Více než 40 000 z nich má přitom tuto kryptoměnu nakoupenou za více než milion dolarů. Miliardářů mezi držiteli bitcoinu je pouze šest.

Investování do kryptoměn se stalo zvláště populární během pandemie covidu-19, jak uvádí server CNBC. Během léta ale trh značně ochladl. Dokládá to analýza trhu od společnosti CryptoQuant, podle které celkový objem bitcoinů držených na všech burzách klesl v srpnu na nejnižší hodnotu od roku 2018.

Přijde růst, nebo pád? Kurz bitcoinu ovlivňuje více faktorů

Internet a PC

Situace v Česku

V úterý uplynulo 15 let od doby, kdy se začala psát historie bitcoinu. Za tuto dobu nashromáždili Češi zhruba 3000 bitcoinů, jak vyplývá z informací obchodní platformy Bit.plus. Právě bitcoiny jsou s velkou převahou nejpopulárnější kryptoměnou v naší republice.

Bitcoin je v Česku dominantní kryptoměnou s tržním podílem okolo 53 procent. Ředitel Bit.plus Martin Stránský prohlásil, že Česko je průkopníkem ve světě bitcoinů a ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy je v držení a užívání této kryptoměny na špičce.

„V Česku se vynalezla například hardwarová peněženka Trezor a pořádají se zde celosvětové konference na téma kryptoměn. Bitcoin se neustále vyvíjí a další důležitý vývoj odhadujeme v rámci Lightning Network, což je určitá druhá vrstva nad bitcoinem, která umožňuje rychlé a levné transakce. Masová adopce Lightning Network, který umožní například platit za kávu bez nutnosti platit vyšší poplatky či čekat, než se transakce potvrdí, bude důležitý milník,“ prohlásil Stránský.

Bitcoiny vznikly v roce 2009

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

15 let s bitcoinem

Jak je z řádků výše patrné, výročí bitcoinu si většinou připomínáme od ledna 2009, právě v tomto měsíci totiž byly první virtuální mince vytěženy. 15. narozeniny tedy nejznámější kryptoměna oslaví až příští rok.

Historie první kryptoměny se ovšem začala psát už dříve, 31. října 2008 publikoval článek anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto a na jeho základě bitcoin následně vznikl – a poté i další kryptoměny.

Kdo je Satoši Nakamoto? Tvůrce bitcoinu je i po 15 letech neznámý

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin se stále drží vysoko. A není jediný

Bitcoinu se podařilo po více než roce prolomit v minulém týdnu 800tisícovou hranici. Dramatický pád následně nepřišel, nejznámější kryptoměna na světě se stále...

Výběr článků

Načítám