Hlavní obsah

Nejde jen o bitcoin. Které kryptoměny jsou mezi Čechy nejpopulárnější?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin je nejhodnotnější a nejznámější kryptoměna v Česku a pochopitelně i na světě. Pokud se ale zaměříme i na další kryptoměny, tuzemští uživatelé mají v oblibě i řadu dalších virtuálních mincí. Přinášíme přehled 10 nejpopulárnějších. Znáte je všechny?

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hned za bitcoinem se ve třetím čtvrtletí umístilo v žebříčku platformy eToro ethereum. Trojlístek nejpopulárnějších kryptoměn pak uzavírá v Česku cardano.

Tuzemští uživatelé se ale nebojí ani zkoušet méně známé kryptoměny. Největší pohyby byly zaznamenány u menších tokenů, které se vůbec do první desítky nedostaly. Konkrétně největší nárůst držitelů zaznamenaly v uplynulém čtvrtletí tokeny Orchid (+22 %), Arbitrum (+14 %) a Livepeer (+10 %). Dobře si vedly také Origin Protocol (+8 %), Amp (+6 %) a API3 (+6 %).

Kdo je Satoši Nakamoto? Tvůrce bitcoinu je i po 15 letech neznámý

Internet a PC

Na trhu je ale daleko více virtuálních mincí, specializovaný server CoinMarketCap jich aktuálně eviduje bezmála 9000, byť mnoho z nich funguje na stejné kódové bázi a představují pouze kosmetickou úpravu původní mince s odlišnými parametry.

Drtivá většina z nich nemá hodnotu ani jedné koruny, o to zajímavější ale mohou tyto mince pro investory být. Řada z nich totiž věří v růst kurzu natolik, že se nebojí investovat do zatím prakticky bezcenných kryptoměn velké peníze.

Prohlédnout si desítku nejpopulárnějších kryptoměn můžete v tabulce níže:

Nejpopulárnější kryptoměny mezi Čechy (3. kvartál 2023)
1.Bitcoin
2.Ethereum
3.Cardano
4.Dogecoin
5.XRP
6.Shiba (in millions)
7.Solana
8.TRON
9.Litecoin
10.Decentraland

Češi utrácejí stamiliony

Objem obchodů s kryptoměnami v říjnu vzrostl meziměsíčně o pětinu na více než 300 milionů korun. Za letošních deset měsíců se v Česku zobchodovala kryptoměna za 3,15 miliardy Kč, což je o dvě procenta více než loni. Vyplývá to z údajů obchodníka Bit.plus.

„Kryptoměny a zejména dominantní bitcoin zaznamenaly v říjnu výrazné oživení. To se projevilo růstem poptávky, a tedy i cen. Důvodem je především slibný vývoj kolem schvalování bitcoinového fondu ETF a s tím spojená očekávání,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Podle informací poradenské společnosti Henley & Partners využívá digitální mince již bezmála 425 milionů lidí po celém světě. Z tohoto množství nicméně ze zmiňovaných 425 milionů lidí vlastní majetek v kryptoměnách v hodnotě alespoň jednoho milionu dolarů (22,75 milionu korun) jen 88 000 lidí. Miliardu – případně ještě vyšší sumu – má proinvestovanou v kryptoměnách podle analýzy Henley & Partners jen 22 jedinců.

Nejpopulárnější kryptoměnou na světě je bitcoin, který využívá 210 milionů lidí. Více než 40 000 z nich má přitom tuto kryptoměnu nakoupenou za více než milion dolarů. Miliardářů mezi držiteli bitcoinu je pouze šest.

Investování do kryptoměn se stalo zvláště populární během pandemie covidu-19, jak uvádí server CNBC. Během léta ale trh značně ochladl. Dokládá to analýza trhu od společnosti CryptoQuant, podle které celkový objem bitcoinů držených na všech burzách klesl v srpnu na nejnižší hodnotu od roku 2018.

Vyšší kurzy zabraly. Češi nakoupili v říjnu kryptoměny za 300 milionů

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin raketově roste, pokořil letošní rekord

Ne nejvyšší hodnotu za celý letošní rok se ve čtvrtek vyšplhal kurz bitcoinu, nejznámější kryptoměna na světě se odpoledne obchodovala za více než 860 000 Kč....

Výběr článků

Načítám