Hlavní obsah

Alternativa ke kryptoměnám. Vzniká globální platforma pro digitální měny centrálních bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální banky by měly mít vlastní platformu pro digitální měny. Práce na ní jsou již v plném proudu a probíhají pod taktovkou Mezinárodního měnového fondu (MMF). Informovala o tom výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová.

Foto: Profimedia.cz

Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová

Článek

Digitální peníze centrálních bank jsou označovány zkratkou CBDC podle anglického „central bank digital currencies“.

O vzniku nové digitální platformy, kterou by využívaly všechny centrální banky, se rozpovídala Georgievová na konferenci v Maroku. „Potřebujeme interoperabilitu. Pro efektivnější a spravedlivější transakce potřebujeme systémy, které propojují jednotlivé země,“ konstatovala výkonná ředitelka MMF.

„CBDC by neměly být roztříštěnými národními návrhy. Z tohoto důvodu MMF pracuje na konceptu globální platformy CBDC,“ obhajovala vznik nové globální platformy Georgievová.

Omezte kryptoměny jako hazard, navrhují Britové

Internet a PC

Snížení nákladů na převody peněz

Cílem MMF je dosáhnout dohody mezi centrálními bankami ohledně společného regulačního rámce pro digitální měny, který by umožnil globální interoperabilitu. Tím se myslí schopnost různých systémů spolupracovat, poskytovat si služby a navzájem spolupracovat.

Georgievová upozornila, že pokud by se nedosáhlo dohody o společné platformě, „vzniklo by vakuum, které by pravděpodobně zaplnily kryptoměny“.

Aktuálně zkoumá možnost CBDC 114 centrálních bank, z nichž přibližně deset se podle Georgievové blíží k cíli. Avšak pokud země vyvíjejí CBDC pouze pro vnitrostátní použití, jejich kapacity nejsou podle ní využívány plně.

Podle šéfky měnového fondu by CBDC mohly také podpořit finanční začlenění a snížit náklady na převody peněz. Průměrné náklady na převod peněz činí 6,3 procenta, což ročně představuje zhruba 44 miliard USD (957,4 miliardy Kč).

Zásadní rozdíl proti kryptoměnám

CBDC se často označuje za alternativu ke kryptoměnám. Hlavní rozdíl ale spočívá v tom, že CBDC jsou pod kontrolou centrální banky, zatímco kryptoměny jsou téměř vždy decentralizované. Kryptoměny – jako například bitcoin – jsou tedy navrženy tak, aby byly mimo kontrolu jednotlivých subjektů.

„CBDC tak ve své podstatě rozšiřují přístup k bezhotovostním penězům centrálních bank. Ten mají nyní v zásadě jen obchodní banky, a to v podobě peněz na účtech u centrální banky. V případě emise univerzální CBDC by jej získaly i další subjekty (např. občané a firmy, pozn. red.),“ uvedla Česká národní banka (ČNB).

Digitální měny centrálních bank tedy půjde využít k placení i spoření. „CBDC tedy představují novou, digitální formu peněz emitovaných centrální bankou a stejně jako současné hotovostní peníze je lze využít jako prostředek směny i jako uchovatele hodnoty,“ stojí v prohlášení ČNB.

Bankovní rada ČNB však dosud nepřijala žádné rozhodnutí ve věci případné emise českých CBDC. Byla vytvořena pouze pracovní skupina, která celou problematiku okolo CBDC sleduje a analyzuje. Ve skupině jsou zastoupeny všechny relevantní útvary ČNB.

Británie chce vytvořit konkurenci bitcoinu

Internet a PC

Reklama

Související články

Švédská digitální měna má zpoždění

Švédsko, které již před lety přišlo mezi prvními zeměmi s plánem na zavedení digitální měny, nyní zjišťuje, že příprava a spuštění takového projektu zaberou...

Výběr článků

Načítám