Hlavní obsah

Švédská digitální měna má zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko, které již před lety přišlo mezi prvními zeměmi s plánem na zavedení digitální měny, nyní zjišťuje, že příprava a spuštění takového projektu zaberou výrazně více času, než se původně předpokládalo. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek papírových švédských korun

Článek

Švédská centrální banka Riksbank původně hovořila o spuštění e-koruny již k roku 2018. Aktuálně ale informovala, že testování v rámci pilotního projektu bude pokračovat nejméně do příštího roku. Dala si dokonce čas na jeho ukončení až do roku 2026.

Riksbank upozornila, že bude potřeba provést rozsáhlé legislativní změny. Zároveň ujistila, že zavedení digitální měny centrální banky nepovede ke zrušení hotovosti.

Brusel si posvítí na Facebook kvůli digitální měně libra

Ekonomika

Probíhající rychlý odklon od používání hotovosti podle banky může v budoucnu přinést problémy, jež by právě digitální měna měla pomoci řešit.

Jiné země jsou v tomto ohledu obezřetnější. Norsko, kde lidé obdobně platí v drtivé většině bezhotovostně, o digitální měně zatím ani neuvažuje.

Estonsko si chce založit vlastní digitální měnu

Ekonomika

Estonsko v srpnu 2017 chtělo spustit vlastní kryptoměnu Estcoin. O rok později po kritice ze strany bankovních regulátorů ustoupilo od původního plánu navázat měnu na euro a udělat z ní „národní kryptoměnu”. V tuto chvíli země zkoumá různé možnosti, finální projekt má být ale nakonec určen jen pro účastníky projektu e-rezidentství.

Takzvané e-rezidentství mohou cizinci prostřednictvím webových stránek získávat již od prosince 2014. Nejde o totéž jako o občanství nebo povolení k pobytu, e-rezidenti však mohou mimo jiné zakládat firmy v Estonsku, aniž by do něj museli jezdit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám