Hlavní obsah

Omezte kryptoměny jako hazard, navrhují Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kryptoměny by měly podléhat regulaci jako hazardní hry. Takto jasné a nekompromisní stanovisko zveřejnil ve středu finanční výbor britského parlamentu. Jako hlavní důvod k regulaci uvádí rizika, která s sebou kryptoměny pro běžné uživatele přinášejí. Británie nyní připravuje svá první pravidla týkající se virtuálních mincí, dosud v zemi platila v souvislosti s kryptoměnami jen opatření proti praní špinavých peněz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Agentura Reuters poukázala na to, že zpráva vysloveně skloňuje bitcoin a ethereum. Tyto kryptoměny tvoří podle zprávy výboru dvě třetiny veškerých kryptoaktiv, nejsou ale podloženy žádnou konkrétní měnou ani majetkem.

Právě tento fakt vede k velkým cenovým výkyvům a zvyšuje riziko ztráty všech investovaných prostředků do těchto virtuálních mincí.

„Důrazně doporučujeme, aby vláda regulovala obchodování a investiční aktivity u nekrytých kryptoaktiv jako hazardní hry, a ne jako finanční služby,“ stojí v závěrečné zprávě výboru s tím, že omezení by se mělo týkat i drobných obchodů.

Evropská regulace kryptoměn je nejpřísnější na celém světě

Internet a PC

Falešný dojem bezpečí

Zpráva rovněž upozorňuje, že regulace musí být dobře naplánována a představena veřejnosti tak, aby spotřebitelé nenabyli falešného dojmu, že kryptoměny podléhající regulaci jsou zcela bezpečné. Britský Úřad pro finanční etiku nicméně opakovaně spotřebitele varoval, že existuje riziko ztráty všech jejich investovaných prostředků do kryptoměn.

Proti zprávě ostře vystoupila organizace CryptoUK, která zastupuje britský sektor kryptoaktiv. Podle jejího prohlášení nelze stavět kryptoaktiva na stejnou úroveň jako hazardní hry.

„Jsme zklamaní tvrzeními, jaká nám předkládá finanční výbor britského parlamentu. Jsou neužitečná, nepravdivá, nepodložená a zásadně chybná. Neodrážejí v žádném ohledu skutečnou povahu, účel a potenciál kryptoprůmyslu,“ uvedl svaz.

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

EU má nejpřísnější pravidla

Tento týden přitom schválila pravidla pro regulaci trhů s kryptoměnami Rada EU, která zastupuje členské země Evropské unie. Ta v aktuální podobě představují nejpřísnější mezinárodní standard pro obchodování s virtuálními aktivy.

Díky novému nařízení budou zprostředkovatelé povinni sbírat údaje o prodávajících a kupujících, aby se předešlo praní špinavých peněz a obtížnému obejití unijních sankcí. Toto opatření bylo představeno jako prostředek k posílení bezpečnosti a transparentnosti trhu s kryptoměnami, uvedla agentura Reuters.

Celosvětová tržní hodnota kryptoaktiv se nyní pohybuje kolem 1,2 bilionu dolarů (přibližně 26 bilionů Kč), což je jen malý podíl ve finančním systému. Loňský kolaps kryptoměnové burzy FTX poukázal na potřebu regulace tohoto odvětví, informovala agentura Reuters.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Bitcoinu věří stále více lidí. Vlastníci pokořili rekord

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám