Hlavní obsah

Recepty na jednoduché a rychlé večeře s chřestem

6:06
6:06

Poslechněte si tento článek

Právě teď seženete nejčerstvější chřest. Této jarní zelenině svědčí jednoduché a rychlé úpravy, které zachovají její jemnou chuť a křupavost. Nejlepší je úplně čerstvý, ale pamatujte, jeho sezona je poměrně krátká.

Foto: Profimedia.cz

Chřest ve slanině

Článek

Chřest ve slanině

Obalte chřest křupavou slaninou, je to lahůdka. Podávejte ho s pošírovaným vejcem na chlebu jako luxusní snídani, s vařenými bramborami coby hlavní jídlo nebo ke steaku jako přílohu.

INGREDIENCE:
16–20 ks zeleného chřestu4 pošírovaná vejce
8-10 tenkých plátků slaniny 2 lžíce olivového oleje
4 lžíce čerstvého sýru sůl a pepř

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 210 °C. Odřízněte dřevnaté konce chřestu (odložte si je třeba do vývaru). Slaninu podélně rozřízněte na polovinu a připravte si plech s grilovací mřížkou.
  2. Výhonky chřestu promíchejte s olivovým olejem, solí a špetkou pepře. Postupně je obalte proužky slaniny a skládejte na mřížku.
  3. Pečte 10 minut, poté pomocí kleští obraťte a pečte dalších 5 minut. Pokud nebude slanina dostatečně křupavá, přepněte troubu na gril a grilujte ještě 1-2 minuty.
  4. Krajíce chleba opečte, potřete je čerstvým sýrem a na každý přidejte pár kousků chřestu ve slanině. Doplňte pošírovaným vejcem nebo volským okem, poprašte mletým černým pepřem a podávejte.

TIP: Slaninou můžete svázat i více chřestových výhonků najednou.

Rizoto s chřestem

Krémové rizoto ozdobte špičkami chřestu a posypte hoblinkami parmazánu - víc k dokonalosti nepotřebuje.

Foto: Profimedia.cz

Rizoto s chřestem

INGREDIENCE:
200–250 g zeleného chřestu180 g rýže arborio
800 ml zeleninového vývaru100 ml bílého vína
1 lžíce olivového oleje50 g parmazánu
30 g máslasůl
1 šalotka

POSTUP:

  1. Přiveďte k varu zeleninový vývar a poté zmírněte plamen. Odřízněte asi 2 cm ze spodní části chřestu a přidejte je do vývaru. Zbytek chřestu nakrájejte na jemná kolečka, špičky ponechte v celku.
  2. V kastrolu rozehřejte olej a polovinu másla. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a osmahněte ji dosklovata. Přisypte kolečka chřestu a krátce je orestujte – postačí jen minuta.
  3. Vsypte rýži a za stálého míchání ji restujte, dokud nebude poloprůhledná. Přilijte víno a nechte ho téměř odpařit.
  4. Nyní ztlumte teplotu na velmi mírnou, přilijte sběračku vývaru a za stálého míchání vyčkejte, dokud se nevstřebá. Pokračujte přiléváním vývaru po sběračkách a neustále míchejte – bude to trvat asi 15 minut.
  5. Ochutnejte rýži: když je uvařená, ale na skus stále pevná, přidejte poslední sběračku vývaru, špičky chřestu a krátce dovařte. Odstavte z plotny, vmíchejte zbytek másla a polovinu parmazánu. Osolte a nechte pod pokličkou krátce dojít. Podávejte posypané zbylým parmazánem.

TIP: Špičky chřestu nepřidávejte do rizota – krátce je opečte na pánvi na másle a použijte až na ozdobu, zůstanou krásně křupavé.

Špagety carbonara s chřestem

Jarní variace klasických těstovin carbonara: křehký chřest jim přidává svěžest a křupavost.

Foto: Profimedia.cz

Špagety carbonara s chřestem

INGREDIENCE:
320 g špaget1 lžíce olivového oleje
350 g zeleného chřestu4 plátky pancetty
4 vejcesůl a pepř
50 g strouhaného parmazánu (+ k podávání)

POSTUP:

  1. Dejte vařit špagety, odlomte konce chřestu a nakrájejte ho. Oddělte žloutky od bílků (bílky odložte na jiný recept). Ke žloutkům přidejte parmazán a promíchejte.
  2. V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou pancettu, osolte a opepřete. Opečte ji dokřupava a poté přidejte chřest a smažte asi 3 minuty, dokud nezměkne, ale stále bude pevný.
  3. Těstoviny sceďte a hrnek vody z vaření zachyťte. Přidejte je do pánve, promíchejte a stáhněte z ohně.
  4. Do těstovin přilijte vaječnou směs a intenzivně míchejte, aby se žloutky zahřály a vytvořily hladkou omáčku. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody z těstovin.
  5. Na talíři poprašte čerstvým pepřem a posypejte nastrouhaným parmazánem.

TIP: Ke chřestu a pancettě na pánvi přidejte rozmáčknutý stroužek česneku. Až se zbarví dozlatova, vyjměte ho.

Kuřecí stir-fry s chřestem

Chřest skvěle funguje i ve woku na asijský způsob.

Foto: Profimedia.cz

Kuřecí stir-fry s chřestem

INGREDIENCE:
2 kuřecí prsa3 lžíce oleje
4 lžíce sójové omáčky250 g zeleného chřestu
2 lžíce citronové šťávy 150 ml kuřecího vývaru
1 lžička cukru2 lžičky kukuřičného škrobu
1 stroužek česnekusůl
2 cm čerstvého zázvoru
Dokončení:
1 lžíce sezamových semíneknať zelené cibulky

POSTUP:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké proužky. V misce smíchejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, cukr, jemně nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Přidejte kuřecí maso, promíchejte a nechte marinovat alespoň 10 minut. Chřest omyjte, odstraňte dřevnaté konce a nakrájejte na menší kousky.
  2. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a krátce opečte chřest, postačí 2-3 minuty. Vyjměte a dejte stranou.
  3. Do pánve přidejte olej a marinované kuřecí maso. Opékejte na silném ohni, dokud nebude zlatavé (asi 5-7 minut).
  4. Škrob dobře rozmíchejte ve vývaru. Do pánve vraťte chřest, zalijte vývarem a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Podávejte posypané sezamovými semínky a nasekanou zelenou cibulkou.

TIP: Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte trochu nakrájené čerstvé chilli papričky.

Chřest s holandskou omáčkou

Ačkoliv si chřest můžete vychutnat v mnohých úpravách, spojení s delikátní holandskou omáčkou stále patří mezi nejoblíbenější klasiku.

Foto: Profimedia.cz

Chřest s holandskou omáčkou

INGREDIENCE:
800–900 g bílého chřestu1 lžička soli
1 lžička cukru
Holandská omáčka:
225 g másla1–2 lžíce citronové šťávy
3 žloutkysůl a bílý pepř
K podávání:
vařené bramboryčerstvé bylinky

POSTUP:

  1. Odlomte dřevnaté konce chřestu a od hlaviček dolů ho oloupejte škrabkou. V hrnci přiveďte k varu vodu se solí a cukrem. Jakmile se voda začne vařit, vložte do ní chřest a vařte 5–6 minut. Chřest by měl být měkký, ale stále pevný. Po uvaření jej sceďte a jemně osušte.
  2. V malém rendlíku rozpusťte máslo a udržujte ho teplé, ale ne vroucí. Do jiného kastrůlku vložte žloutky a přidejte 3 lžíce horké vody. Na velmi mírném ohni nebo nad vodní lázní energicky šlehejte, dokud směs nezačne houstnout a nebudou se vytvářet cestičky za metličkou. Po troškách přilévejte rozpuštěné máslo a stále šlehejte, dokud nezískáte hladkou, lesklou omáčku. Dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem.
  3. Uvařený bílý chřest rovnoměrně rozdělte na talíře a přelijte připravenou holandskou omáčkou. Posypejte bylinkami a ihned podávejte s vařenými bramborami.

TIP: Holandskou omáčku je možné připravit i v mixéru. Do nádoby robota s nožovým nástavcem dejte žloutky a 3 lžíce horké vody, zapněte a pomalu přilévejte rozpuštěné máslo. Nakonec dochuťte.

Související témata:

Výběr článků

Načítám