Článek
Chřest ve slanině
Obalte chřest křupavou slaninou, je to lahůdka. Podávejte ho s pošírovaným vejcem na chlebu jako luxusní snídani, s vařenými bramborami coby hlavní jídlo nebo ke steaku jako přílohu.
INGREDIENCE: | |
---|---|
16–20 ks zeleného chřestu | 4 pošírovaná vejce |
8-10 tenkých plátků slaniny | 2 lžíce olivového oleje |
4 lžíce čerstvého sýru | sůl a pepř |
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 210 °C. Odřízněte dřevnaté konce chřestu (odložte si je třeba do vývaru). Slaninu podélně rozřízněte na polovinu a připravte si plech s grilovací mřížkou.
- Výhonky chřestu promíchejte s olivovým olejem, solí a špetkou pepře. Postupně je obalte proužky slaniny a skládejte na mřížku.
- Pečte 10 minut, poté pomocí kleští obraťte a pečte dalších 5 minut. Pokud nebude slanina dostatečně křupavá, přepněte troubu na gril a grilujte ještě 1-2 minuty.
- Krajíce chleba opečte, potřete je čerstvým sýrem a na každý přidejte pár kousků chřestu ve slanině. Doplňte pošírovaným vejcem nebo volským okem, poprašte mletým černým pepřem a podávejte.
TIP: Slaninou můžete svázat i více chřestových výhonků najednou.
Rizoto s chřestem
Krémové rizoto ozdobte špičkami chřestu a posypte hoblinkami parmazánu - víc k dokonalosti nepotřebuje.

Rizoto s chřestem
INGREDIENCE: | |
---|---|
200–250 g zeleného chřestu | 180 g rýže arborio |
800 ml zeleninového vývaru | 100 ml bílého vína |
1 lžíce olivového oleje | 50 g parmazánu |
30 g másla | sůl |
1 šalotka |
POSTUP:
- Přiveďte k varu zeleninový vývar a poté zmírněte plamen. Odřízněte asi 2 cm ze spodní části chřestu a přidejte je do vývaru. Zbytek chřestu nakrájejte na jemná kolečka, špičky ponechte v celku.
- V kastrolu rozehřejte olej a polovinu másla. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a osmahněte ji dosklovata. Přisypte kolečka chřestu a krátce je orestujte – postačí jen minuta.
- Vsypte rýži a za stálého míchání ji restujte, dokud nebude poloprůhledná. Přilijte víno a nechte ho téměř odpařit.
- Nyní ztlumte teplotu na velmi mírnou, přilijte sběračku vývaru a za stálého míchání vyčkejte, dokud se nevstřebá. Pokračujte přiléváním vývaru po sběračkách a neustále míchejte – bude to trvat asi 15 minut.
- Ochutnejte rýži: když je uvařená, ale na skus stále pevná, přidejte poslední sběračku vývaru, špičky chřestu a krátce dovařte. Odstavte z plotny, vmíchejte zbytek másla a polovinu parmazánu. Osolte a nechte pod pokličkou krátce dojít. Podávejte posypané zbylým parmazánem.
TIP: Špičky chřestu nepřidávejte do rizota – krátce je opečte na pánvi na másle a použijte až na ozdobu, zůstanou krásně křupavé.
Špagety carbonara s chřestem
Jarní variace klasických těstovin carbonara: křehký chřest jim přidává svěžest a křupavost.

Špagety carbonara s chřestem
INGREDIENCE: | |
---|---|
320 g špaget | 1 lžíce olivového oleje |
350 g zeleného chřestu | 4 plátky pancetty |
4 vejce | sůl a pepř |
50 g strouhaného parmazánu (+ k podávání) |
POSTUP:
- Dejte vařit špagety, odlomte konce chřestu a nakrájejte ho. Oddělte žloutky od bílků (bílky odložte na jiný recept). Ke žloutkům přidejte parmazán a promíchejte.
- V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou pancettu, osolte a opepřete. Opečte ji dokřupava a poté přidejte chřest a smažte asi 3 minuty, dokud nezměkne, ale stále bude pevný.
- Těstoviny sceďte a hrnek vody z vaření zachyťte. Přidejte je do pánve, promíchejte a stáhněte z ohně.
- Do těstovin přilijte vaječnou směs a intenzivně míchejte, aby se žloutky zahřály a vytvořily hladkou omáčku. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody z těstovin.
- Na talíři poprašte čerstvým pepřem a posypejte nastrouhaným parmazánem.
TIP: Ke chřestu a pancettě na pánvi přidejte rozmáčknutý stroužek česneku. Až se zbarví dozlatova, vyjměte ho.
Kuřecí stir-fry s chřestem
Chřest skvěle funguje i ve woku na asijský způsob.

Kuřecí stir-fry s chřestem
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 kuřecí prsa | 3 lžíce oleje |
4 lžíce sójové omáčky | 250 g zeleného chřestu |
2 lžíce citronové šťávy | 150 ml kuřecího vývaru |
1 lžička cukru | 2 lžičky kukuřičného škrobu |
1 stroužek česneku | sůl |
2 cm čerstvého zázvoru | |
Dokončení: | |
1 lžíce sezamových semínek | nať zelené cibulky |
POSTUP:
- Kuřecí prsa nakrájejte na tenké proužky. V misce smíchejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, cukr, jemně nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Přidejte kuřecí maso, promíchejte a nechte marinovat alespoň 10 minut. Chřest omyjte, odstraňte dřevnaté konce a nakrájejte na menší kousky.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a krátce opečte chřest, postačí 2-3 minuty. Vyjměte a dejte stranou.
- Do pánve přidejte olej a marinované kuřecí maso. Opékejte na silném ohni, dokud nebude zlatavé (asi 5-7 minut).
- Škrob dobře rozmíchejte ve vývaru. Do pánve vraťte chřest, zalijte vývarem a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Podávejte posypané sezamovými semínky a nasekanou zelenou cibulkou.
TIP: Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte trochu nakrájené čerstvé chilli papričky.
Chřest s holandskou omáčkou
Ačkoliv si chřest můžete vychutnat v mnohých úpravách, spojení s delikátní holandskou omáčkou stále patří mezi nejoblíbenější klasiku.

Chřest s holandskou omáčkou
INGREDIENCE: | |
---|---|
800–900 g bílého chřestu | 1 lžička soli |
1 lžička cukru | |
Holandská omáčka: | |
225 g másla | 1–2 lžíce citronové šťávy |
3 žloutky | sůl a bílý pepř |
K podávání: | |
vařené brambory | čerstvé bylinky |
POSTUP:
- Odlomte dřevnaté konce chřestu a od hlaviček dolů ho oloupejte škrabkou. V hrnci přiveďte k varu vodu se solí a cukrem. Jakmile se voda začne vařit, vložte do ní chřest a vařte 5–6 minut. Chřest by měl být měkký, ale stále pevný. Po uvaření jej sceďte a jemně osušte.
- V malém rendlíku rozpusťte máslo a udržujte ho teplé, ale ne vroucí. Do jiného kastrůlku vložte žloutky a přidejte 3 lžíce horké vody. Na velmi mírném ohni nebo nad vodní lázní energicky šlehejte, dokud směs nezačne houstnout a nebudou se vytvářet cestičky za metličkou. Po troškách přilévejte rozpuštěné máslo a stále šlehejte, dokud nezískáte hladkou, lesklou omáčku. Dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem.
- Uvařený bílý chřest rovnoměrně rozdělte na talíře a přelijte připravenou holandskou omáčkou. Posypejte bylinkami a ihned podávejte s vařenými bramborami.
TIP: Holandskou omáčku je možné připravit i v mixéru. Do nádoby robota s nožovým nástavcem dejte žloutky a 3 lžíce horké vody, zapněte a pomalu přilévejte rozpuštěné máslo. Nakonec dochuťte.