Hlavní obsah

Recept na italskou klasiku malfatti v rajčatové omáčce

1:42
1:42

Poslechněte si tento článek

Ricottové gnocchi se špenátem, známé jako malfatti, jsou italská klasika. Podávají se v polévce, jenom tak s omáčkou nebo zapečené.

Foto: Profimedia.cz

Malfatti

Článek
INGREDIENCE:
Na gnocchi:
125 g čerstvého špenátu2 žloutky
1 lžíce másla50 g strouhaného parmezánu
1 šalotkašpetka muškátového oříšku
250 g ricotty (dobře odkapané)sůl a pepř
100 g hrubé mouky
Na omáčku:
600 g krájených rajčat z konzervy4 stroužky česneku
4 lžíce olivového olejesůl a pepř
Na dokončení:
1 lžíce máslačerstvá bazalka
3 lžíce strouhaného parmezánu

POSTUP:

  1. Špenát spařte vroucí vodou, sceďte ho, vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny a najemno jej nasekejte. V pánvičce rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a osmažte ji dosklovata.
  2. Vmíchejte špenát, osolte, opepřete a krátce (1-2 minuty) poduste. Poté směs přendejte do mísy a nechte vychladnout. Přidejte ricottu, dvě třetiny mouky a vařečkou promíchejte.
  3. Přidejte parmezán, žloutky, špetku muškátového oříšku, znovu osolte, opepřete a dobře propracujte. Pokud je hmota příliš měkká, přisypte ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujte menší kuličky nebo noky a skládejte je na tác. Hotové pak nechte odpočinout v lednici a mezitím připravte omáčku.
  4. Do menšího hrnce dejte rajčata, olivový olej a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste na mírném ohni 20-25 minut. Ochutnejte a případně ještě dosolte. Pekáček vymažte máslem a vlijte do něj hotovou omáčku.
  5. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a gnocchi vařte po částech 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Vyjměte je děrovanou lžící a rovnou je pokládejte do omáčky.
  6. Nakonec vše posypte parmezánem a krátce zapečte v předehřáté troubě na 180 °C. Podávejte horké, ozdobené čerstvou bazalkou.

TIP: Gnocchi budou ještě chutnější, když do těsta přidáte lžíci nebo dvě najemno nasekaného prosciutta.

Související témata:
Ricotta
Noky

Výběr článků

Načítám