Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na gnocchi: | |
125 g čerstvého špenátu | 2 žloutky |
1 lžíce másla | 50 g strouhaného parmezánu |
1 šalotka | špetka muškátového oříšku |
250 g ricotty (dobře odkapané) | sůl a pepř |
100 g hrubé mouky | |
Na omáčku: | |
600 g krájených rajčat z konzervy | 4 stroužky česneku |
4 lžíce olivového oleje | sůl a pepř |
Na dokončení: | |
1 lžíce másla | čerstvá bazalka |
3 lžíce strouhaného parmezánu |
POSTUP:
- Špenát spařte vroucí vodou, sceďte ho, vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny a najemno jej nasekejte. V pánvičce rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a osmažte ji dosklovata.
- Vmíchejte špenát, osolte, opepřete a krátce (1-2 minuty) poduste. Poté směs přendejte do mísy a nechte vychladnout. Přidejte ricottu, dvě třetiny mouky a vařečkou promíchejte.
- Přidejte parmezán, žloutky, špetku muškátového oříšku, znovu osolte, opepřete a dobře propracujte. Pokud je hmota příliš měkká, přisypte ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujte menší kuličky nebo noky a skládejte je na tác. Hotové pak nechte odpočinout v lednici a mezitím připravte omáčku.
- Do menšího hrnce dejte rajčata, olivový olej a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste na mírném ohni 20-25 minut. Ochutnejte a případně ještě dosolte. Pekáček vymažte máslem a vlijte do něj hotovou omáčku.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a gnocchi vařte po částech 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Vyjměte je děrovanou lžící a rovnou je pokládejte do omáčky.
- Nakonec vše posypte parmezánem a krátce zapečte v předehřáté troubě na 180 °C. Podávejte horké, ozdobené čerstvou bazalkou.
TIP: Gnocchi budou ještě chutnější, když do těsta přidáte lžíci nebo dvě najemno nasekaného prosciutta.