Hlavní obsah

Recept na domácí rajčatovou omáčku, hruškový kompot, ostružinový džem a sterilizovanou řepu

4:49
4:49

Poslechněte si tento článek

Ovoce i zelenina dokážou ve spíži počkat na svoji příležitost. Zavařování je tradice, která dává smysl i dnes. V kuchyni to sice chvíli voní po octu, ale odměna stojí za to. Spotřebujete celou úrodu a v zimě jen stačí otevřít sklenici a na talíři máte kousek letních prázdnin.

Foto: Shutterstock

Domácí rajčatová omáčka

Článek

Domácí rajčatová omáčka

Nechceme jí říkat kečup, protože jeho milovníci na něj mívají velmi přísné nároky. Klidně ji tak ale používat můžete. Vyvážená sladkokyselá chuť se neztratí v hot dogu ani ve společnosti hranolek. Funguje skvěle i jako rychlá omáčka k těstovinám.

INGREDIENCE:
1 kg rajčat5 kuliček nového koření
1–2 středně velká jablka1/2 svitku skořice
1 středně velká cibule5 kuliček černého pepře
1 lžička soli50–75 g krupicového cukru (podle chuti)
50 ml octa1/4 menšího celeru, oloupaného a vcelku
3 hřebíčky1 snítka libečku

POSTUP:

  1. Rajčata a jablka omyjte, cibuli oloupejte. Rajčata a cibuli nakrájejte nahrubo. Z neoloupaných jablek odstraňte jádřinec a také je nakrájejte nahrubo.
  2. Vše vložte do hrnce, přidejte sůl, ocet, koření a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na mírný a pod pokličkou za občasného míchání vařte, až se začne zelenina rozpadat. Potrvá to asi 1,5 hodiny.
  3. Poté přidejte cukr podle chuti, také celer a libeček. Vařte ještě asi 20 minut bez pokličky, aby se cukr rozpustil a omáčka zhoustla. Ochutnejte a případně přisypte ještě trochu cukru.
  4. V mezičase propláchněte sklenice i víčka vařící vodou. Z omáčky odstraňte celer i libeček a propasírujte ji přes jemné síto. Omáčku nalijte do připravených sklenic, otřete hrdla a dobře uzavřete. Pokud chcete, sklenice můžete sterilizovat, aby obsah v nich vydržel déle.

TIP: Pokud vám nevadí hrubší struktura, ušetřete si práci s pasírováním – celer i koření odstraňte a omáčku jednoduše rozmixujte.

Hruškový kompot

Větší plody můžete nakrájet na čtvrtiny nebo osminy a zavařit stejným způsobem. Malé a pevné zavařte klidně vcelku i se stopkou - vypadají skvěle.

Foto: Shutterstock

Hruškový kompot

INGREDIENCE:
2,5 kg malých tvrdších hrušek1 lžička kyseliny citronové nebo šťáva z 1 citronu
2 l vody1 vanilkový lusk (podélně rozříznutý)
250 g cukru krupice4–5 hřebíčků

POSTUP:

  1. Hrušky důkladně omyjte a ponechte jim stopky. Ze spodní části opatrně vykrojte bubáka a nožíkem vydlabejte jádřinec - přitom si dejte pozor, aby hruška zůstala celá. Pokud není slupka příliš tvrdá, klidně ji nechte - při zavařování krásně změkne a hrušky si udrží tvar.
  2. Krátce povařte vodu s cukrem, vanilkovým luskem (včetně semínek), hřebíčky a kyselinou citronovou.
  3. Hrušky naskládejte do čistých sterilizovaných sklenic. Do každé přidejte kousek vanilkového lusku z nálevu a případně i hřebíček. Zalijte horkým nálevem tak, aby ovoce bylo úplně ponořené.
  4. Sklenice pevně zavíčkujte a sterilizujte ve vodní lázni při 85 °C asi 25 minut, nebo v troubě ve vodní lázni při 180 °C asi 20 minut. Poté otočte sklenice víčkem dolů a nechte vychladnout.

TIP: Spolu se sušenkovou drobenkou nebo nasekanými ořechy, špetkou skořice a zmrzlinou vykouzlíte jednoduchý, výborný a rychlý dezert.

Ostružinový džem

Pokud vám vadí pecičky, můžete džem propasírovat přes husté sítko – ale za nás k jeho rustikálnímu kouzlu zkrátka patří.

Foto: Shutterstock

Ostružinový džem

INGREDIENCE:
1 kg ostružin300 g krupicového cukru
100 ml vody30 g pektinu
1 limetka (ideálně bio) – kůra i šťáva

POSTUP:

  1. Ostružiny opláchněte, vložte do většího hrnce, podlijte vodou a přidejte nastrouhanou kůru i šťávu z limetky.
  2. Přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte asi 10 minut, dokud se plody nezačnou rozpadat. Klidně jim pomozte šťouchadlem na brambory, struktura ale může zůstat i trochu hrubší.
  3. Cukr promíchejte s pektinem a vsypte směs k ovoci. Důkladně rozmíchejte, zvyšte plamen a za stálého míchání povařte dalších 10 minut. Hotový džem poznáte podle toho, že kapka na vychlazeném talířku ztuhne a neroztéká se.
  4. Ještě horký džem nalijte do čistých sterilizovaných sklenic. Hrdla otřete, víčka pevně utáhněte, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP: Chcete netradiční variantu? Přidejte větvičku rozmarýnu nebo špetku mletého kardamomu.

Sterilovaná řepa se zázvorem

Milovníci červené řepy zbystřete! Kombinaci řepy a zázvoru jsem objevila teprve vloni, od té doby na ni nedám dopustit a věřím, že zachutná i vám.

Foto: Domácí tatarka

Sterilovaná řepa se zázvorem

INGREDIENCE:
1,5 kg červené řepy
20 g čerstvého zázvoru
Nálev:
1 l vody80 g cukru
250 ml octa (8 %) 25 g soli

POSTUP:

  1. Řepu dobře omyjte a ve slupce uvařte téměř doměkka, bude to trvat asi 45 minut. Vodu slijte, řepu oloupejte a nakrájejte ji na plátky, klínky nebo nudličky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  2. Na nálev dejte do hrnce všechny suroviny a nechte krátce provařit. Sklenice a víčka sterilizujte a nechte oschnout. Do každé sklenice vložte pár plátků zázvoru, přidejte řepu a zalijte horkým nálevem až po okraj.
  3. Pevně zavíčkujte a sterilizujte v hrnci s vodou při 85 °C asi 20 minut.

TIP: Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte do nálevu svitek skořice, hřebíček a fenykl.

Související témata:
Zavařeniny

Výběr článků

Načítám