Článek
Domácí rajčatová omáčka
Nechceme jí říkat kečup, protože jeho milovníci na něj mívají velmi přísné nároky. Klidně ji tak ale používat můžete. Vyvážená sladkokyselá chuť se neztratí v hot dogu ani ve společnosti hranolek. Funguje skvěle i jako rychlá omáčka k těstovinám.
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 kg rajčat | 5 kuliček nového koření |
1–2 středně velká jablka | 1/2 svitku skořice |
1 středně velká cibule | 5 kuliček černého pepře |
1 lžička soli | 50–75 g krupicového cukru (podle chuti) |
50 ml octa | 1/4 menšího celeru, oloupaného a vcelku |
3 hřebíčky | 1 snítka libečku |
POSTUP:
- Rajčata a jablka omyjte, cibuli oloupejte. Rajčata a cibuli nakrájejte nahrubo. Z neoloupaných jablek odstraňte jádřinec a také je nakrájejte nahrubo.
- Vše vložte do hrnce, přidejte sůl, ocet, koření a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na mírný a pod pokličkou za občasného míchání vařte, až se začne zelenina rozpadat. Potrvá to asi 1,5 hodiny.
- Poté přidejte cukr podle chuti, také celer a libeček. Vařte ještě asi 20 minut bez pokličky, aby se cukr rozpustil a omáčka zhoustla. Ochutnejte a případně přisypte ještě trochu cukru.
- V mezičase propláchněte sklenice i víčka vařící vodou. Z omáčky odstraňte celer i libeček a propasírujte ji přes jemné síto. Omáčku nalijte do připravených sklenic, otřete hrdla a dobře uzavřete. Pokud chcete, sklenice můžete sterilizovat, aby obsah v nich vydržel déle.
TIP: Pokud vám nevadí hrubší struktura, ušetřete si práci s pasírováním – celer i koření odstraňte a omáčku jednoduše rozmixujte.
Hruškový kompot
Větší plody můžete nakrájet na čtvrtiny nebo osminy a zavařit stejným způsobem. Malé a pevné zavařte klidně vcelku i se stopkou - vypadají skvěle.

Hruškový kompot
INGREDIENCE: | |
---|---|
2,5 kg malých tvrdších hrušek | 1 lžička kyseliny citronové nebo šťáva z 1 citronu |
2 l vody | 1 vanilkový lusk (podélně rozříznutý) |
250 g cukru krupice | 4–5 hřebíčků |
POSTUP:
- Hrušky důkladně omyjte a ponechte jim stopky. Ze spodní části opatrně vykrojte bubáka a nožíkem vydlabejte jádřinec - přitom si dejte pozor, aby hruška zůstala celá. Pokud není slupka příliš tvrdá, klidně ji nechte - při zavařování krásně změkne a hrušky si udrží tvar.
- Krátce povařte vodu s cukrem, vanilkovým luskem (včetně semínek), hřebíčky a kyselinou citronovou.
- Hrušky naskládejte do čistých sterilizovaných sklenic. Do každé přidejte kousek vanilkového lusku z nálevu a případně i hřebíček. Zalijte horkým nálevem tak, aby ovoce bylo úplně ponořené.
- Sklenice pevně zavíčkujte a sterilizujte ve vodní lázni při 85 °C asi 25 minut, nebo v troubě ve vodní lázni při 180 °C asi 20 minut. Poté otočte sklenice víčkem dolů a nechte vychladnout.
TIP: Spolu se sušenkovou drobenkou nebo nasekanými ořechy, špetkou skořice a zmrzlinou vykouzlíte jednoduchý, výborný a rychlý dezert.
Ostružinový džem
Pokud vám vadí pecičky, můžete džem propasírovat přes husté sítko – ale za nás k jeho rustikálnímu kouzlu zkrátka patří.

Ostružinový džem
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 kg ostružin | 300 g krupicového cukru |
100 ml vody | 30 g pektinu |
1 limetka (ideálně bio) – kůra i šťáva |
POSTUP:
- Ostružiny opláchněte, vložte do většího hrnce, podlijte vodou a přidejte nastrouhanou kůru i šťávu z limetky.
- Přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte asi 10 minut, dokud se plody nezačnou rozpadat. Klidně jim pomozte šťouchadlem na brambory, struktura ale může zůstat i trochu hrubší.
- Cukr promíchejte s pektinem a vsypte směs k ovoci. Důkladně rozmíchejte, zvyšte plamen a za stálého míchání povařte dalších 10 minut. Hotový džem poznáte podle toho, že kapka na vychlazeném talířku ztuhne a neroztéká se.
- Ještě horký džem nalijte do čistých sterilizovaných sklenic. Hrdla otřete, víčka pevně utáhněte, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
TIP: Chcete netradiční variantu? Přidejte větvičku rozmarýnu nebo špetku mletého kardamomu.
Sterilovaná řepa se zázvorem
Milovníci červené řepy zbystřete! Kombinaci řepy a zázvoru jsem objevila teprve vloni, od té doby na ni nedám dopustit a věřím, že zachutná i vám.

Sterilovaná řepa se zázvorem
INGREDIENCE: | |
---|---|
1,5 kg červené řepy | |
20 g čerstvého zázvoru | |
Nálev: | |
1 l vody | 80 g cukru |
250 ml octa (8 %) | 25 g soli |
POSTUP:
- Řepu dobře omyjte a ve slupce uvařte téměř doměkka, bude to trvat asi 45 minut. Vodu slijte, řepu oloupejte a nakrájejte ji na plátky, klínky nebo nudličky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Na nálev dejte do hrnce všechny suroviny a nechte krátce provařit. Sklenice a víčka sterilizujte a nechte oschnout. Do každé sklenice vložte pár plátků zázvoru, přidejte řepu a zalijte horkým nálevem až po okraj.
- Pevně zavíčkujte a sterilizujte v hrnci s vodou při 85 °C asi 20 minut.
TIP: Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte do nálevu svitek skořice, hřebíček a fenykl.