Článek
Levandulový sirup
Při sběru nebo nákupu levandule určené na vaření se ujistěte, že není ošetřena chemickými postřiky. Nejlepší je volit květy z bio pěstování nebo si je nasbírat na bezpečných místech.
INGREDIENCE: | |
---|---|
3 hrsti levandulových květů (mohou být i na stoncích) | 1 kg krupicového cukru |
1 l vody | 1 lžička kyseliny citronové |
3 bio citrony |
POSTUP:
- Květy levandule nastříhejte na menší kousky, zalijte vodou a přidejte dobře omyté citrony bez pecek nakrájené na kolečka. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a povařte asi 10 minut. Odstavte, přikryjte pokličkou a nechte louhovat 12-24 hodin.
- Sceďte přes husté plátýnko a dobře vymačkejte. Znovu přiveďte k varu, přidejte cukr a kyselinu citronovou a na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Ještě horký sirup nalijte do lahví dobře vypláchnutých vroucí vodou, uzavřete vyvařenými víčky a nechte zchladnout. Pokud jej budete skladovat v lednici, není nutné lahve ani víčka sterilizovat, sirup pár týdnů vydrží.
TIP: Sirup vyzkoušejte přidat do domácí limonády, ovocného salátu, do čaje, a dokonce i do kávy. Skvěle se hodí také na zavařování – třeba do meruňkové nebo ostružinové marmelády.
Voňavé brownies
Čokoláda a levandule, to je sofistikovaná kombinace, která zkrátka funguje. Stačí špetka a oblíbený dezert získá jemně květinový podtón bez stop mýdlové pachutě.

Voňavé brownies
INGREDIENCE: | |
---|---|
180 g hnědého cukru | 3 vejce |
2 lžičky sušené levandule | 70 g hladké mouky |
180 g másla | 2 lžičky holandského kakaa |
180 g čokolády (60 –70%) | 1/2 lžičky prášku do pečiva |
POSTUP:
- Cukr krátce promixujte s květy levandule a dejte si levandulový cukr na chvíli stranou. Předehřejte troubu na 160 °C a formu vyložte pečicím papírem.
- Ve vodní lázni rozpusťte za stálého míchání máslo a čokoládu, vymíchejte v hladkou hmotu a dejte na chvíli zchladnout. K vejcím přidejte levandulový cukr a vyšlehejte do husté pěny. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládovou směs a smíchejte.
- Do směsi prosejte mouku s holandským kakaem a práškem do pečiva. Zamíchejte a hotové těsto nalijte do formy. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 30-35 minut.
- Hotové brownies nechte před krájením zchladnout a poté servírujte rozdělené na menší čtverečky.
TIP: Levanduli dávkujte opatrně – dvě lžičky bohatě stačí. Pokud si nejste jistí, začněte s jednou a ochutnejte.
Tyčinky ze tří ingrediencí
K levanduli se hodí i jiné středomořské bylinky, jako jsou rozmarýn, oregano, tymián nebo šalvěj. Namixujte si směs podle své chuti a pak ji využijte k okořenění těchto jednoduchých sýrových tyčinek.

Tyčinky ze tří ingrediencí
INGREDIENCE: | |
---|---|
100 g povoleného másla | 100 g strouhaného sýra (např. čedar, ementál, gouda nebo niva) |
100 g hladké mouky | |
Na dokončení: | |
1 vejce | sezam a sůl na posypání |
sušená levandule i jiné bylinky |
POSTUP:
- Z másla, mouky a sýra vypracujte hladké těsto. Pokud se drolí, přidejte lžíci studené vody. Těsto zabalte do fólie a dejte na 20-30 minut odpočinout do lednice.
- Poté jej rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a nakrájejte na tyčinky. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte levandulí, bylinkami, sezamem nebo hrubou solí - případně vším najednou.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12-15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte jako chuťovku k vínu nebo pivu.
TIP: Do těsta na tyčinky můžete přidat i trochu sušeného česneku.
Meruňkový džem s levandulí
Specifická vůně levandule potřebuje v kuchyni rovnocenného parťáka, který s ní dokonale souzní. Se ctí ji doprovodí ostružiny, borůvky, švestky, citrusy, hrušky i fíky. Nejlépe s ní ale ladí meruňky.

Meruňkový džem s levandulí
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 kg meruněk | šťáva z 1 citronu |
500 g želírovacího cukru 2:1 | 1 lžička sušené levandule (nebo pár snítek čerstvé) |
POSTUP:
- Meruňky důkladně omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do širšího hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a levanduli. Vše dobře promíchejte a nechte směs odpočívat asi 30 minut, než meruňky pustí šťávu a cukr se začne rozpouštět.
- Poté přiveďte směs k varu na středním plamenu a občas promíchejte. Jakmile se začne vařit, teplotu snižte a vařte 15-20 minut, dokud džem nezhoustne.
- Průběžně odebírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
- Pro ověření hustoty kápněte lžičku džemu na studený talířek. Pokud po chvíli zjistíte, že džem ztuhne a neteče, je hotový. Ještě horký jej nalijte do čistých, vyvařených skleniček a uzavřete víčky. Otočte skleničky dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
TIP: Chcete-li hladký džem jen s lehkým levandulovým nádechem, před plněním do skleniček jej propasírujte přes síto.