Hlavní obsah

Léto s vůní levandule: recept na sirup, brownies, tyčinky či džem

4:39
4:39

Poslechněte si tento článek

Romantici se nad fialovými kvítky zasní, pragmatici ocení jejich léčivé účinky a ti, kteří rádi vaří, s nimi už stojí u plotny. Aromatická rostlina se totiž snadno promění v koření i v tajnou přísadu do sladkých či slaných receptů.

Foto: Shutterstock

Levandulový sirup

Článek

Levandulový sirup

Při sběru nebo nákupu levandule určené na vaření se ujistěte, že není ošetřena chemickými postřiky. Nejlepší je volit květy z bio pěstování nebo si je nasbírat na bezpečných místech.

INGREDIENCE:
3 hrsti levandulových květů (mohou být i na stoncích)1 kg krupicového cukru
1 l vody1 lžička kyseliny citronové
3 bio citrony

POSTUP:

  1. Květy levandule nastříhejte na menší kousky, zalijte vodou a přidejte dobře omyté citrony bez pecek nakrájené na kolečka. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a povařte asi 10 minut. Odstavte, přikryjte pokličkou a nechte louhovat 12-24 hodin.
  2. Sceďte přes husté plátýnko a dobře vymačkejte. Znovu přiveďte k varu, přidejte cukr a kyselinu citronovou a na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Ještě horký sirup nalijte do lahví dobře vypláchnutých vroucí vodou, uzavřete vyvařenými víčky a nechte zchladnout. Pokud jej budete skladovat v lednici, není nutné lahve ani víčka sterilizovat, sirup pár týdnů vydrží.

TIP: Sirup vyzkoušejte přidat do domácí limonády, ovocného salátu, do čaje, a dokonce i do kávy. Skvěle se hodí také na zavařování – třeba do meruňkové nebo ostružinové marmelády.

Voňavé brownies

Čokoláda a levandule, to je sofistikovaná kombinace, která zkrátka funguje. Stačí špetka a oblíbený dezert získá jemně květinový podtón bez stop mýdlové pachutě.

Foto: Shutterstock

Voňavé brownies

INGREDIENCE:
180 g hnědého cukru3 vejce
2 lžičky sušené levandule70 g hladké mouky
180 g másla2 lžičky holandského kakaa
180 g čokolády (60 –70%)1/2 lžičky prášku do pečiva

POSTUP:

  1. Cukr krátce promixujte s květy levandule a dejte si levandulový cukr na chvíli stranou. Předehřejte troubu na 160 °C a formu vyložte pečicím papírem.
  2. Ve vodní lázni rozpusťte za stálého míchání máslo a čokoládu, vymíchejte v hladkou hmotu a dejte na chvíli zchladnout. K vejcím přidejte levandulový cukr a vyšlehejte do husté pěny. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládovou směs a smíchejte.
  3. Do směsi prosejte mouku s holandským kakaem a práškem do pečiva. Zamíchejte a hotové těsto nalijte do formy. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 30-35 minut.
  4. Hotové brownies nechte před krájením zchladnout a poté servírujte rozdělené na menší čtverečky.

TIP: Levanduli dávkujte opatrně – dvě lžičky bohatě stačí. Pokud si nejste jistí, začněte s jednou a ochutnejte.

Tyčinky ze tří ingrediencí

K levanduli se hodí i jiné středomořské bylinky, jako jsou rozmarýn, oregano, tymián nebo šalvěj. Namixujte si směs podle své chuti a pak ji využijte k okořenění těchto jednoduchých sýrových tyčinek.

Foto: Shutterstock

Tyčinky ze tří ingrediencí

INGREDIENCE:
100 g povoleného másla100 g strouhaného sýra (např. čedar, ementál, gouda nebo niva)
100 g hladké mouky
Na dokončení:
1 vejcesezam a sůl na posypání
sušená levandule i jiné bylinky

POSTUP:

  1. Z másla, mouky a sýra vypracujte hladké těsto. Pokud se drolí, přidejte lžíci studené vody. Těsto zabalte do fólie a dejte na 20-30 minut odpočinout do lednice.
  2. Poté jej rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a nakrájejte na tyčinky. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte levandulí, bylinkami, sezamem nebo hrubou solí - případně vším najednou.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12-15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte jako chuťovku k vínu nebo pivu.

TIP: Do těsta na tyčinky můžete přidat i trochu sušeného česneku.

Meruňkový džem s levandulí

Specifická vůně levandule potřebuje v kuchyni rovnocenného parťáka, který s ní dokonale souzní. Se ctí ji doprovodí ostružiny, borůvky, švestky, citrusy, hrušky i fíky. Nejlépe s ní ale ladí meruňky.

Foto: Shutterstock

Meruňkový džem s levandulí

INGREDIENCE:
1 kg meruněkšťáva z 1 citronu
500 g želírovacího cukru 2:11 lžička sušené levandule (nebo pár snítek čerstvé)

POSTUP:

  1. Meruňky důkladně omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do širšího hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a levanduli. Vše dobře promíchejte a nechte směs odpočívat asi 30 minut, než meruňky pustí šťávu a cukr se začne rozpouštět.
  2. Poté přiveďte směs k varu na středním plamenu a občas promíchejte. Jakmile se začne vařit, teplotu snižte a vařte 15-20 minut, dokud džem nezhoustne.
  3. Průběžně odebírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
  4. Pro ověření hustoty kápněte lžičku džemu na studený talířek. Pokud po chvíli zjistíte, že džem ztuhne a neteče, je hotový. Ještě horký jej nalijte do čistých, vyvařených skleniček a uzavřete víčky. Otočte skleničky dnem vzhůru a nechte je vychladnout.

TIP: Chcete-li hladký džem jen s lehkým levandulovým nádechem, před plněním do skleniček jej propasírujte přes síto.

Související témata:

Výběr článků

Načítám