Hlavní obsah

Hrnečkový cuketový koláč s letním ovocem a extra křupavou skořicovou drobenkou

2:51
2:51

Poslechněte si tento článek

Jednoduché lité těsto, kterému dodává vláčnost nastrouhaná cuketa, jsme tentokrát upekli v dortové formě, ozdobili letním ovocem a zasypali skořicovou drobenkou. Výsledek je šťavnatý, efektní – a nejlepší na tom je, že si ho snadno přizpůsobíte podle své chuti i aktuálních zásob.

Foto: Anita Ponešová, Novinky

Cuketový koláč s letním ovocem

Článek

Koláče z litého těsta jsou velmi vděčné. Když dostanete chuť na něco sladkého, připravíte je rychleji, než byste doběhli do obchodu. Povedou se i začátečníkům – a navíc do nich snadno schováte i všudypřítomnou cuketu.

Vláčné těsto s nastrouhanou cuketou skvěle poslouží jako základ pod šťavnaté letní ovoce. Já jsem použila blumy a pár meruněk, výborné ale budou i švestky, jablka, hrušky nebo drobné bobulové ovoce. Povrch jsem ještě zasypala skořicovou drobenkou – a protože jsem chtěla, aby byla extra křupavá, pomohla jsem si malým trikem.

Když chci opravdu výstavní hrudky zlatohnědé drobenky, vmíchám do směsi žloutek. Spíš než drobenka je to už křehké těsto – ale výsledek stojí za to. Navíc někdy přidám i trochu skořice, a když připravuji drobenku na koláče se švestkami, ráda do ní přimíchám i mák.

Hrnečkový cuketový koláč s letním ovocem a skořicovou drobenkou

INGREDIENCE na dortovou formu o průměru 22 cm
Na těstoNa drobenku
1 hrnek nastrouhané cukety 60 g polohrubé mouky
2 vejce30 g krupicového cukru
1/2 hrnku krupicového cukru30 g másla
1/2 hrnku oleje1 žloutek
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky1/2 lžičky skořice
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
cca 600 g švestek, blum nebo jiného ovoce

POSTUP:

  1. Drobenka: Do větší misky nasypejte mouku, cukr a skořici, přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a žloutek a konečky prstů všechno zpracujte do drobivé konzistence. Drobenku odložte do lednice a nechte vychladit.
  2. Těsto: Na hrubším struhadle nastrouhejte cuketu (já jsem zvyklá ji loupat – v upečeném dezertu se pak úplně ztratí, není to ale nutné), vložte ji do cedníku a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Omyjte, osušte a nakrájejte ovoce, předehřejte troubu na 180 °C a dortovou formu vyložte papírem na pečení.
  3. Hrnečkem odměřte mouku, prosejte ji s práškem do pečiva a odložte na chvíli bokem. Budete ji potřebovat až za chvíli, ale hrnek mezitím použijete na měření oleje, a kdybyste do něj nasypali mouku až po něm, velká část z ní by v něm ulpěla.
  4. Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a pořádně je prošlehejte. Pomalu přilijte olej a dál šlehejte, až vnikne nadýchaná světlá hmota. Stěrkou do ní vmíchejte okapanou cuketu tak, aby se ve vaječné směsi rovnoměrně rozptýlila, a nakonec vmíchejte nadvakrát i mouku s práškem do pečiva a skořici. Těsto s moukou už nešlehejte, jenom párkrát promíchejte tak, aby se všechna mouka navlhčila.
  5. Těsto vlijte do připravené formy a poklaďte ovocem slupkou dolů. Střed nechejte volnější, aby se stihl dobře propéct. Na povrch ještě rozdrobte vychlazenou drobenku, vložte do předehřáté trouby a pečte cca 40 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

TIP: Pokud zdvojnásobíte ingredience, bude těsta dost na plech o velikosti 35 × 25 cm.

Související témata:

Výběr článků

Načítám